Wiosenna sałata z chrupiącym tofu
mieszanka sałat: lodowa, rzymska, dębowa, strzępiasta, roszponka, rukola itp. Sos: kilka łyżek oliwy sok z cytryny (1/3 ilości oliwy) łyżeczka musztardy sól pieprz
Oraz: ząbek czosnku 1/2 kostki tofu łyżka oliwy do smażenia sól i pieprz do smaku
Sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na półmisku. Przygotowujemy sos winegret. Wszystkie składniki dokładnie ubijamy w blenderze lub widelcem. Polewamy nim sałaty i całość mieszamy. Ucieramy czosnek. Tofu kruszymy i mieszamy z czosnkiem i oliwą. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni, a następnie oprószamy nim sałatę.
Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.
źródło: Okazje.info