Pak choi z ryżem i tofu z domowym teriyaki
Sos teriyaki: łyżeczka skrobi kukurydzianej łyżka cukru muscavado 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego łyżeczka oleju sezamowego łyżeczka suszonej cebuli ząbek czosnki łyżeczka utartego imbiru łyżeczka octu ryżowego 1/2 szklanki wody
Tofu: kostka tofu kilka łyżek sosu teriyaki kilka łyżek oliwy do smażenia
Pak choi z ryżem: 1-2 ząbki czosnku 1-2 główki pak choi łyżka jasnego sosu sojowego sól, pieprz 3/4 szklanki ugotowanego ryżu basmati 2 łyżki oleju sok z 1 limonki
Składniki sosu łączymy, ubijając trzepaczką lub blenderem. Przelewamy do garnuszka, podgrzewamy przez 1-2 minuty, mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Studzimy (domowy sos teriyaki można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień). Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry i marynujemy w sosie teriyaki przez co najmniej godzinę. Na oliwie smażymy czosnek. Dorzucamy drobno pokrojony pak choi i smażymy kilka minut. Dodajemy sos sojowy i przyprawy. Wrzucamy ryż i wlewamy sok z limonki. Mieszamy. Na drugiej patelni smażymy tofu. Ryż nakładamy do małych filiżanek, ubijamy, odwracamy i wystukujemy zawartość na talerz. Obok ryżu układamy plastry tofu, dekorujemy sosem teriyaki.
Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.
źródło: Okazje.info