Proste azjatyckie dania Tanyi Valko

Jako miłośniczka egzotyki i autorka książek o Oriencie, w tym powieści rozpoczynającej azjatycką sagę pt. "Okruchy raju", zapraszam czytelników "Palców Lizać" w krótką podróż kulinarną do Azji.

Oto moje ulubione przepisy, podpatrzone w kuchni przyjaciół. Wybrałam potrawy stosunkowo mało pracochłonne, które z powodzeniem można zrobić w Polsce. Typowe dla Indonezji dania, o których wspominam w swojej najnowszej powieści, tj. nasi goreng (zasmażany ryż) czy mie goreng (smażony makaron), nie są niestety najzdrowsze, bo aż kapią od tłuszczu, ale w każdym regionie świata udaje mi się znaleźć coś zdrowego i smacznego. Dal jest gotowany w hinduskich domach prawie codziennie, a mus z mango jest jedną z najbardziej odświeżających potraw, jakie znam.

Melonowa zupa z imbirem

1/2 dojrzałego melona typu kantalupa lub miodowego 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki odtłuszczonej maślanki łyżeczka soku imbirowego lub 4 plasterki korzenia imbiru łyżeczka syropu z agawy szczypta soli parę listków mięty

Melona obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i włókna, odkrawamy i odkładamy kilka cienkich plasterków, a resztę miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę. Zupę podajemy ozdobioną pokrojonym melonem i listkami mięty.

Hinduski dal

100 g (pół szklanki) suchej czerwonej soczewicy pół kostki bulionowej po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala szczypta chilli łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek korzenia imbiru (1-cm) cebula po pół czerwonej papryczki i zielonej chilli pół słodkiej zielonej papryki pomidor łyżka koncentratu pomidorowego łyżka świeżo posiekanej kolendry

Soczewicę dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 20 minut, aż podwoi objętość, dodajemy kostkę bulionową, kurkumę, kolendrę, mieszankę garam masala i chilli w proszku. Gotujemy na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby ziarna się nie przypaliły. Płyn powinien być w proporcji 1:2. Następnie rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy zmiażdżony czosnek i starty imbir, przesmażamy na złoty kolor, wsypujemy posiekaną cebulę, a gdy się zrumieni - pokrojone w kostkę papryczki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy do smażonych warzyw, mieszamy i przykrywamy, aby puścił sok i się udusił. Po chwili odkrywamy patelnię, aby odparować trochę wody, dodajemy koncentrat i znów mieszamy. Następnie łączymy soczewicę z pozostałymi warzywami, mieszamy, wsypujemy świeżą posiekaną kolendrę i zostawiamy na małym ogniu na 10 minut.

Mus z mango

200 g dojrzałego mango 3/4 szklanki jogurtu naturalnego łyżka cukru pudru łyżka soku z limonki łyżeczka żelatyny

Mango obieramy, kroimy na cząstki, wrzucamy do miski, dodajemy jogurt oraz cukier i miksujemy. Sok z limonki zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę, studzimy, dodajemy do pozostałych składników i miksujemy. Podajemy schłodzony z listkami mięty.

Tanya Valko - Przez ponad dwadzieścia lat mieszkała w krajach arabskich, obecnie przebywa w Indonezji. Autorka książek reportażowych, kulinarnych i powieści. Jej powieściowy debiut "Arabska żona" stał się bestsellerem. Właśnie ukazuje się jej kolejna powieść "Okruchy raju"

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.