Komosa ryżowa z kapustą i rodzynkami

Lekka sałatka z pożywnej i pełnej wartości komosy ryżowej to idealne przekąska lub danie na przekąskę lub letnią kolację. Komosę najlepiej zalać wrzątkiem w proporcji 1:1,5, gotować na sporym ogniu 10minut, a następnie odstawić i trzymać w cieple pod przykryciem kolejne 10 minut. Wówczas ziarna pięknie się uprażą.

Komosa ryżowa z kapustą i rodzynkami

kilka łyżek oliwy 1/4 młodej kapusty poszatkowanej drobno garstka namoczonych rodzynek szklanka ugotowanej komosy ryżowej sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 pęczka koperku kilka ładnych liści młodej kapusty

Na oliwie podsmażamy kapustę 5-7 minut. Do kapusty dorzucamy namoczone rodzynki i komosę ryżową. Zdejmujemy z ognia. Z kilku łyżek oliwy, soku z cytryny i przypraw robimy winegret, ubijając go widelcem. Wlewamy winegret do potrawy, posypujemy koperkiem. Układamy na liściach kapusty.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.