Chrupkie placuszki ze szpinakiem

Piwo, jako napój produkowany ze słodu zbożowego, zawiera gluten. Na szczęście pojawiły się już w sprzedaży piwa bez niego. Osoby na diecie bezglutenowej mogą się zatem znów cieszyć smakiem ulubionego trunku, pogryzając bezglutenowe ciasteczka, jak chociażby te z czarnuszką i szpinakiem.

Chrupkie placuszki ze szpinakiem

1/2 szkl. ciepłej wody łyżeczka cukru brązowego lub syropu z agawy 1/2 saszetki drożdży suszonych 1/2 szkl. mieszanki mąki bezglutenowej 1/2 szkl. mąki gryczanej szczypta soli himalajskiej oliwa do smarowania czarnuszka do posypania 1/2 kg szpinaku cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa do smażenia i smarowania placuszków

W wodzie rozpuszczamy cukier lub syrop. Dodajemy drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Oba rodzaje mąki przesiewamy, mieszamy z osłodzoną wodą, dodajemy sól. Odstawiamy w miseczce przykrytej ściereczką na dwie godziny do wyrośnięcia. Stolnicę oprószamy mąką gryczaną. Wyrabiamy ciasto, podsypując mąką gryczaną. Rozwałkowujemy cienki placek, wykrawamy kółeczka szklanką. Smarujemy je oliwą, posypujemy czarnuszką lub ziołami. Pieczemy do zrumienienia w 170°C. Przygotowujemy szpinak. Myjemy go, osączamy. Siekamy cebulę i czosnek. Rozgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z czosnkiem na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec smażenia przykrywamy patelnię, aby cebula zmiękła. Dorzucamy szpinak. Smażymy go, mieszając ok. 6-10 minut, aż zmniejszy objętość i płyn odparuje. Doprawiamy do smaku. Zostawiamy, aby przestygł, a potem nakładamy na ciasteczka.

Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

źródło: Okazje.info

Więcej o: