1,5 kg borowików cebula szklanka octu 10% 10 ziaren pieprzu 5-10 ziaren gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy 3-4 łyżeczki cukru sól
1. Prawdziwki czyścimy, obieramy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, aby usunąć piasek i resztki igliwia. Przygotowujemy słoiki. Myjemy i wyparzamy. Sprawdzamy, czy wszystkie zakrętki są szczelne i pasują do słoików.
2. Obgotowujemy grzybki około 10 minut w osolonej wodzie (przy proporcjach: łyżka soli na litr wody). Przygotowujemy zalewę: Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Ocet rozcieńczamy 3 szklankami wody, dodajemy cebulę, półtorej łyżeczki soli, cukier i przyprawy i gotujemy 5 minut.
3. Borowiki wkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, tak aby były zupełnie zakryte. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Czekamy, aby zupełnie wystygły.