Grzybki marynowane

Do marynowania nadają się najlepiej jak najmniejsze prawdziwki, podgrzybki, gąski i rydze.

1,5 kg borowików cebula szklanka octu 10% 10 ziaren pieprzu 5-10 ziaren gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy 3-4 łyżeczki cukru sól

1. Prawdziwki czyścimy, obieramy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, aby usunąć piasek i resztki igliwia. Przygotowujemy słoiki. Myjemy i wyparzamy. Sprawdzamy, czy wszystkie zakrętki są szczelne i pasują do słoików.

2. Obgotowujemy grzybki około 10 minut w osolonej wodzie (przy proporcjach: łyżka soli na litr wody). Przygotowujemy zalewę: Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Ocet rozcieńczamy 3 szklankami wody, dodajemy cebulę, półtorej łyżeczki soli, cukier i przyprawy i gotujemy 5 minut.

3. Borowiki wkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, tak aby były zupełnie zakryte. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Czekamy, aby zupełnie wystygły.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.