Limonkowy ryż basmati z groszkiem cukrowym
limonka torebka ugotowanego ryżu basmati łyżeczka oleju sezamowego sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) kilka łyżek oliwy ryżowej do smażenia groszku 200 g groszku cukrowego
Limonkę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok, łączymy z ugotowanym ryżem. Dodajemy olej sezamowy i przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę, smażymy na oliwie ryżowej minutę, dodajemy umyty, osuszony groszek, smażymy kilka minut, aż zmięknie. Ryż formujemy w foremce, wykładamy kopczyk na talerz i obkładamy podsmażonym groszkiem.
Groszek cukrowy przed wrzuceniem na patelnię można krótko obgotować we wrzątku.
Joanna Szachowska-Tarkowska , entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl
źródło: Okazje.info