Limonkowy ryż basmati z groszkiem cukrowym

Basmati to najszlachetniejsza odmiana ryżu o cienkich, długich ziarnach. Ma charakterystyczny orzechowy smak i niezwykły aromat, które dobrze podkreśla świeża nuta limonki.

Limonkowy ryż basmati z groszkiem cukrowym

limonka torebka ugotowanego ryżu basmati łyżeczka oleju sezamowego sól pieprz ząbek czosnku (opcjonalnie) kilka łyżek oliwy ryżowej do smażenia groszku 200 g groszku cukrowego

Limonkę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok, łączymy z ugotowanym ryżem. Dodajemy olej sezamowy i przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę, smażymy na oliwie ryżowej minutę, dodajemy umyty, osuszony groszek, smażymy kilka minut, aż zmięknie. Ryż formujemy w foremce, wykładamy kopczyk na talerz i obkładamy podsmażonym groszkiem.

Groszek cukrowy przed wrzuceniem na patelnię można krótko obgotować we wrzątku.

Joanna Szachowska-Tarkowska , entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.