Tarta razowa z winogronami
220 g mąki pszennej razowej 80 g mielonych migdałów 3 żółtka 3 łyżki miodu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki jasnego sezamu 75 g masła szczypta soli 4 jajka łyżka kaszy manny 250 g mascarpone 100 ml syropu z czarnego bzu (można zastąpić melasą, syropem buraczanym, syropem z owoców w puszce lub pominąć i dodać 4 łyżki cukru) cytryna 250 g winogron
Miękkie masło, żółtka i miód ucieramy około 5 minut. W osobnej misce łączymy mąkę, migdały, szczyptę soli oraz sezam i siemię lniane. Całość mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Winogrona przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy mascarpone, syrop z czarnego bzu, kaszę mannę, sok i skórkę z cytryny. Całość mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową w dwóch partiach, delikatnie mieszając. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Ciasto wykładamy na dno foremki i formujemy brzeg o wysokości około 3 cm. Wylewamy masę serową, układamy na wierzchu winogrona i wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Kinga Paruzel , Finalistka pierwszej polskiej edycji znanego show MasterChef. Autorka bloga kulinarnego alebabka.blogspot.com. Właśnie wydała swoją pierwszą książkę kucharską.
Konkurs dla Czytelników! Jaki jest twój popisowy deser? Podziel się przepisem i zdjęciem. Zgłoszenie razem z adresem i nazwiskiem przyślij na adres: konkurs_palcelizac@agora.pl. Czekamy od 9 do 15 września. Wyniki konkursu ogłosimy w numerze "Palce lizać" 23 września. Do wygrania 10 książek: 5 w postaci e-booka i 5 w wersji drukowanej.
"Nie... zwykła kuchnia bo każdy jest inny", Burda Publishing Polska. Książka dostępna również w postaci e-booka na www.publio.pl.