Kluseczki z marchewki

Z warzyw można wyczarować wiele przepysznych dań. Jak się okazuje, również... makaron! Z marchewki i cukinii da się zrobić niemal tagliatelle. Ostrą obieraczką do warzyw skrawamy cienkie paski, a potem trzymamy je chwilę w marynacie, by zmiękły. Po kilku minutach są gotowe do zjedzenia.

Kluseczki z marchewki

kilka marchewek (1 na osobę)

Sos: 2-cm kawałek imbiru 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oleju sezamowego marchewka pokrojona w plasterki ząbek czosnku duża szczypta soli sok z 1 pomarańczy 2 łyżki orzechów ziemnych lub migdałów (mogą być ze skórką)

Marchewki myjemy i obieramy. Ścinamy cienkie paski marchewki (najlepiej obieraczką do warzyw). Wkładamy do miski. Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy. Zalewamy nim paseczki marchewki, mieszamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Olej sezamowy przydaje potrawom egzotycznego smaku - jest popularny w kuchni azjatyckiej. Uwaga, nie nadaje się do smażenia.

Joanna Szachowska-Tarkowska , entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

źródło: Okazje.info

Więcej o: