Majonez wegański
1/2 szklanki oleju ryżowego (lub innego nierafinowanego bezsmakowego) szczypta soli ząbek czosnku łyżka musztardy sarepskiej 1/4 szklanki mleka sojowego
Miksujemy olej z solą, czosnkiem i musztardą. Dodajemy mleko i zwiększając obroty, blendujemy masę, aż stanie się gęsta. Następnie chłodzimy ją w lodówce, aby majonez zgęstniał.
Placki z cukinii 2 cukinie ząbek czosnku 3 łyżki oliwy sól 3 łyżki mąki z cieciorki łyżeczka zmielonego złotego siemienia łyżeczka babki jajowatej pieprz
Cukinie ścieramy na tarce. Solimy, czekamy około 10 minut, aż puszczą sok, a następnie wyciskamy go z nich (możemy zachować go do zupy lub dressingu). Dodajemy do startej cukinii utarty ząbek czosnku i oliwę. W oddzielnej misce mieszamy resztę suchych składników, a następnie łączymy je z cukinią. Odstawiamy na 10 minut. Placki nakładamy na rozgrzaną, teflonową patelnię i smażymy bez tłuszczu. Serwujemy je od razu. Idealnie smakują z majonezem.
Joanna Szachowska-Tarkowska , entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl
źródło: Okazje.info