Małe wege pizze

Klasyczną pizzę przygotowuje się na cieście z mąki pszennej. Osobom, które unikają produktów z glutenem, proponujemy pizze na spodzie z ciasta... buraczanego. Zapewniam, że nawet smakosze tradycyjnej wersji tej potrawy będą pod wrażeniem.

Małe "pizze" na spodzie z pieczonych buraków

5 małych upieczonych buraków 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula kilka łyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1/4 szk. zmielonych drobno pestek słonecznika 1/3 szk. zmielonego siemienia lnianego + trochę do dosypania sól pieprz tymianek

Buraki pieczemy w skórce. Cebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy na miękko na oliwie. Upieczone buraki miksujemy w blenderze wraz z cebulą i czosnkiem. Mieszamy z resztą składników w misce. Odstawiamy do napęcznienia. Jeśli masa będzie za rzadka (zależy od wilgotności buraka), dodajemy zmielone siemię lniane. Przyprawiamy masę do smaku. Formujemy placuszki, pieczemy około 40 minut w 170°C. Tuż przed wyjęciem z piekarnika na buraczanych spodach układamy ulubiony farsz i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Dla urozmaicenia każdy krążek "pizzy" można przygotować z innym rodzajem nadzienia.

Joanna Szachowska-Tarkowska , entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.