Gryczane muffinki 100 g ugotowanej kaszy gryczanej 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki przecieru pomidorowego 3 łyżki migdałów 1 łyżka oleju 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soli 6 łyżek sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sos: 1/4 szklanki przecieru pomidorowego 5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki mleka roślinnego 1 mały burak 2 szczypty soli pieprz 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sezam, migdały, czosnek i siemię lniane mielemy na drobną kaszkę. Przesypujemy do miski, mieszamy z resztą składników. Odstawiamy na 30 minut, aby masa spęczniała. Formujemy kulki i wkładamy je do foremki na muffinki, wysmarowanej oliwą. Pieczemy 25 minut w 180°C. Przygotowujemy sos. Miksujemy buraka z mlekiem i czosnkiem. Dodajemy kaszę gryczaną i resztę składników, blendujemy na aksamitną masę. Przekładamy do rondla, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Upieczone muffinki podajmy z ciepłym sosem i ulubioną surówką.
Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.
źródło: Okazje.info