Składniki: 300 g grochu (najlepiej łuskanego) liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 marchewki pietruszka 1/2 niedużego selera cebula 5 średniej wielkości ziemniaków mały por 150 g chudego wędzonego boczku 200 g wędzonej kiełbasy 2 ząbki czosnku majeranek pieprz sól łyżka oleju
Krok 1 Przebieramy groch, odrzucamy zepsute ziarenka. Płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 l gorącej wody, a następnie przykrywamy i odstawiamy na bok. Groch łuskany powinien moczyć się 2-3 godziny, a pełne ziarna nawet 6-8 godzin. Namoczony groch odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do garnka.
Krok 2 Dorzucamy przyprawy korzenne, zalewamy zimną wodą (około 1 i 3/4 litra) i gotujemy na małym ogniu, uważając, by groch nie przywarł. Ziarna niełuskane będą miękkie po około półtorej godziny, a łuskane - po godzinie.
Krok 3 Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki. Z pora odcinamy i wyrzucamy zieloną część. Białą myjemy, odchylając kolejne warstwy liści. Mniej więcej w połowie czasu przeznaczonego na ugotowanie grochu zaglądamy do garnka. Jeśli ziarna zaczęły pękać, wkładamy do garnka boczek w całości oraz pokrojone warzywa: marchewki w dość grubą kostkę, pietruszkę - wzdłuż na ćwiartki, seler - w grube plastry, por w ćwierćplasterki i ziemniaki - w kostkę. Przykrywamy garnek, niech składniki zupy powoli się gotują.
Krok 4 Po 15 minutach dokładamy do garnka kiełbasę. Siekamy cebulę. Gdy groch i warzywa się ugotują, wyjmujemy łyżką cedzakową boczek i kiełbasę. Przekładamy je na talerz. Jeśli chcemy, by zupa była bardziej zawiesista, miksujemy część grochu i warzyw, wlewamy z powrotem do garnka i ponownie zagotowujemy. Dodajemy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmujemy z ognia. Kroimy boczek w kawałki, kiełbasę w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę i wędliny. Następnie łyżką lub widelcem odciskamy z nich tłuszcz i przekładamy je do garnka z zupą.
źródło: Okazje.info