Warzywa w wegańskim sosie serowym
Farsz: 1 cebula pokrojona w piórka 1 utarta marchew 1 szklanka utartej dyni 1 utarty ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól i pieprz
"Parmezan": 1/2 szklanki migdałów (bez skórki, suchych) 1 łyżka drożdży odżywczych 2 łyżki pestek z dyni szczypta soli himalajskiej 1 ząbek czosnku Sos "serowy": 2 szklanki mleka sojowego 6 łyżek mąki kukurydzianej 2 ząbki czosnku 4 łyżki drożdży odżywczych 2 szczypty soli szczypta gałki muszkatołowej
Na oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew, dynię i przyprawy. Smażymy do miękkości. Wszystkie składniki "parmezanu" miksujemy, przekładamy do suchego słoika. Składniki sosu miksujemy na gładką masę. Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy sosem, wykładamy usmażone warzywa, zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w 170°C. Potem 5-10 minut w 180°C, aż do zrumienienia, na koniec posypujemy "parmezanem".
Joanna Szachowska-Tarkowska , entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli. Autorka bloga: imsoinlovegan.blog.pl
źródło: Okazje.info