Curry z roślin

Curry to nie tylko nazwa mieszanki przypraw indyjskich ale również typowej dla tego regionu potrawy z warzyw, ryb, lub mięsa w ostrym sosie.

Curry z roślin

3 łyżki oliwy 1 łyżka czarnej gorczycy łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka kurkumy 2 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 5-6 obgotowanych brukselek 1 mała cukinia 1/2 szklanki ugotowanej fasoli lub cieciorki 1/4 małego kalafiora 2 mięsiste pomidory lub szklanka przecieru garść świeżych liści kolendry 1/2 puszki mleka kokosowego sól do smaku zblanszowane różyczki brokułu do dekoracji

Oliwę rozgrzewamy na patelni, podsmażamy wszystkie przyprawy poza solą, po 2-3 minutach wrzucamy posiekane czosnek i cebulę. Smażymy około 5-7 minut, dodajemy brukselkę pokrojoną w ćwiartki. Wrzucamy resztę warzyw poza pomidorami. Doprawiamy do smaku. Smażymy około 10 minut, mieszając. Dodajemy pomidory oraz mleko kokosowe - gotujemy bez przykrywki około 5 minut. Przed podaniem curry posypujemy świeżą kolendrą. Dekorujemy różyczkami brokułu.

Warzywne curry najlepiej podać z ryżem basmati, ugotowanym ze szczyptą kurkumy

źródło: Okazje.info

Więcej o: