6-8 suszonych prawdziwków 8 ziemniaków średniej wielkości (około 700 g) 2 cebule kilka łyżek oleju 600-700 g polędwicy wołowej łyżka mąki 2 łyżki masła ćwierć szklanki porto lub półwytrawnego czerwonego wina 1/2 szklanki gęstej śmietany 22%
Krok 1 Grzyby płuczemy, wrzucamy do garnka, wlewamy 1,5 szklanki wody i odstawiamy. Jeżeli są to kapelusze, powinny się moczyć co najmniej kilka godzin, natomiast krajance wystarczy 30 minut. Osączamy, wody nie wylewamy, kroimy w paski. Wkładamy do garnuszka, wlewamy wodę, w której się moczyły, dodajemy odrobinę soli i gotujemy 30 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w półplasterki, zalewamy sporą ilością zimnej wody, solimy i gotujemy 10 minut na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy. To samo robimy z ugotowanymi grzybami, zostawiając pół szklanki wywaru, w którym się gotowały. Obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie talarki, solimy, szklimy na oleju i przekładamy do miseczki. Krok 2 Polędwicę kroimy na 8 plastrów. Lekko je rozklepujemy. Rozgrzewamy tłuszcz po smażeniu cebuli, dodajemy trochę oleju i 1/3 masła. Bitki oprószamy mąką. Nastawiamy piekarnik na 190°C. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, kładziemy na patelni cztery kawałki mięsa i obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony (polędwica w środku powinna pozostać krwista). Przekładamy zrazy na talerz. Uzupełniamy olej, masło i powtarzamy wszystkie czynności. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlewamy ćwierć szklanki gorącej wody i cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia, trzymamy jeszcze minutę na dużym ogniu i odstawiamy.
Krok 3 Smarujemy żaroodporne naczynie pozostałym masłem. Oprószamy usmażone bitki solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie układamy składniki w naczyniu w następującej kolejności: ziemniaki, bitki, grzyby, cebula, a potem jeszcze raz to samo (po 2 warstwy wszystkiego). Przygotowujemy zalewę. Wlewamy do garnuszka śmietanę, wywar z grzybów, sos z patelni i energicznie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Polewamy zrazy, wstawiamy do gorącego piekarnika na środkowy poziom na 20 minut.
źródło: Okazje.info