Zapiekane kiełbaski z warzywami

Zapiekane kiełbaski z warzywami to potrawa, która smakiem przeniesie nas w letnie wieczory spędzone z przyjaciółmi przy grillu.

Składniki: cebula bulwa kopru włoskiego 300 g (6 cienkich) kiełbasek najlepiej jagnięcych parę łyżek oleju rzepakowego lub oliwy jajko 4 łyżki mleka 60 g mąki mała garść startego cheddara 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz

Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st.C. Siekamy drobno cebulę i koper włoski, kiełbaski przekrawamy na połówki.

Krok 2 W formie do zapiekania (lub mniejszych żaroodpornych naczynkach) układamy pokrojone składniki, skrapiamy olejem rzepakowym lub oliwą i wkładamy do piekarnika na 15 minut, aby się zapiekły.

Krok 3 Przygotowujemy ciasto: mieszamy w misce jajko, mleko, mąkę, ser i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masą polewamy upieczone kiełbaski i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut, pieczemy, aż z wierzchu ciasto będzie rumiane.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA