Marynata - smak i aromat

Zamarynowanie mięsa przed smażeniem na grillu to sposób na soczyste i aromatyczne danie.

Marynata do schabu

1/2 małego selera 1/2 małego pora 2-3 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1/3 szklanki octu winnego 1/4 szklanki soku jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Obranego selera ścieramy na tarce, umytego i osuszonego pora kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z oliwą, octem winnym, sokiem jabłkowym oraz imbirem. Marynujemy schab co najmniej godzinę.

Marynata do drobiu

4 łyżki sosu imbirowego z soją (kupujemy gotowy) 4 łyżki oliwy łyżka posiekanej kolendry 3 posiekane małe cebule 2 posiekane ząbki czosnku

Mieszamy wszystkie składniki, marynujemy drób 1-2 godziny.

Marynata do baraniny

1/2 pęczka rozmarynu 1/2 pęczka estragonu 3 ziarna jałowca 3 ziarna pieprzu 1-2 liście laurowe szklanka oleju 2/3 szklanki octu winnego

Siekamy zioła, rozgniatamy przyprawy, dodajemy olej i ocet i całość mieszamy. Marynujemy mięso 8-12 godzin.

Marynata orientalna

sok i skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy 1/2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kuminu szczypta curry 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz

Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do plastikowego woreczka, wkładamy przygotowane do grillowania kawałki mięsa, potrząsamy. Odkładamy na godzinę do lodówki.

Marynata do steków

2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżka miodu pieprz

Mieszamy składniki, wkładamy steki na co najmniej 3 godziny.

Marynata do ryb

1/2 szklanki sosu sojowego 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli 4 łyżki sherry łyżka oliwy świeżo zmielony pieprz

Mieszamy wszystkie składniki, wkładamy porcje ryby. Marynujemy 1-2 godziny.

Marynujemy! Mogą być ostre, słodkie i łagodne, na bazie wina albo piwa, suche lub z dodatkiem oliwy. Do wybranej bazy dodajemy przyprawy i zioła. Czas marynowania mięsa zależy od jego rodzaju. Najkrócej marynujemy ryby i drób. Najdłużej mięsa wieprzowe i wołowe - od 6 do 12 godzin.

Więcej o: