Sałata z serem halloumi

Chrupiąca sałata i marchewka łączą się z aksamitnym serem i soczystymi figami. Sałata świetnie smakuje sama, jest również idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa.

200 g sera halloumi główka czosnku zielona papryka główka sałaty rzymskiej garść rukoli 6 fig 2 małe marchewki

Dressing: 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny łyżka miodu łyżka musztardy Dijon

Krok 1 Ser wyjmujemy z opakowania, osączamy z zalewy, kroimy w dużą kostkę.

Krok 2 Czosnek przekrawamy na pół i grillujemy kilka minut, studzimy i wyłuskujemy ząbki. Dodamy je do sałatki wraz z pozostałymi składnikami.

Krok 3 Kostki sera nabijamy na szpadki na przemian z kawałkami zielonej papryki i pieczemy na grillu kilka minut, obracając szpadki co jakiś czas.

Krok 4 Figi myjemy, dzielimy na sześć cząstek, obrane marchewki kroimy w plasterki. Zgrillowany ser i paprykę zsuwamy ze szpadek. Wszystkie składniki dodajemy do umytej, osuszonej i porwanej sałaty i rukoli, a następnie polewamy dressingiem.

źródło: Okazje.info

Więcej o: