Królik w winie

W przepisach z królikiem jako dodatek pojawiają się najczęściej pieczarki. Co powiecie na to, aby w sezonie na śliwki zastąpić je węgierkami?

1 królik 3 ząbki czosnku kilka gałązek ziół: szałwii, rozmarynu, tymianku i majeranku sól, pieprz oliwa 2 łyżki mąki 200 g szalotek 1/2 kg śliwek węgierek 1 butelka wytrawnego czerwonego wina ze szczepu zweigelt

Krok 1

Królika myjemy, osuszamy, dzielimy na części; najpierw odkrawamy skoki i przednie nogi, potem oddzielamy comber od kręgosłupa.

Krok 2

Obkładamy mięso posiekanym czosnkiem i ziołami, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Skoki i przednie nogi obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie z każdej strony. Zlewamy tłuszcz.

Krok 3 Zalewamy mięso winem, doprawiamy. Dusimy godzinę na małym ogniu, kilkakrotnie odwracając. Obieramy szalotki, kroimy na połówki, a wydrylowane śliwki w ćwiartki.

Krok 4

Pod koniec duszenia królika obsmażamy comber i łączymy z daniem. Szklimy na oliwie szalotki, dodajemy śliwki, doprawiamy. Przekładamy do mięsa, zagotowujemy i od razu zestawiamy z ognia.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.