1 królik 3 ząbki czosnku kilka gałązek ziół: szałwii, rozmarynu, tymianku i majeranku sól, pieprz oliwa 2 łyżki mąki 200 g szalotek 1/2 kg śliwek węgierek 1 butelka wytrawnego czerwonego wina ze szczepu zweigelt
Krok 1
Królika myjemy, osuszamy, dzielimy na części; najpierw odkrawamy skoki i przednie nogi, potem oddzielamy comber od kręgosłupa.
Krok 2
Obkładamy mięso posiekanym czosnkiem i ziołami, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Skoki i przednie nogi obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie z każdej strony. Zlewamy tłuszcz.
Krok 3 Zalewamy mięso winem, doprawiamy. Dusimy godzinę na małym ogniu, kilkakrotnie odwracając. Obieramy szalotki, kroimy na połówki, a wydrylowane śliwki w ćwiartki.
Krok 4
Pod koniec duszenia królika obsmażamy comber i łączymy z daniem. Szklimy na oliwie szalotki, dodajemy śliwki, doprawiamy. Przekładamy do mięsa, zagotowujemy i od razu zestawiamy z ognia.
źródło: Okazje.info