Pieróg z twarogiem

To jest idealny przykład pysznej, apetycznej, pachnącej potrawy do przygotowania w przysłowiowe 5 minut. W imię zasady: jak tu zrobić, żeby się nie narobić.

Składniki: 250 g ciasta francuskiego 250 g półtłustego twarogu 100 ml naturalnego jogurtu 1 mały pęczek szczypiorku 4 listki mięty skórka otarta z 1 cytryny 4 rzodkiewki sól, pieprz 1-2 łyżki oleju z pestek dyni kilka liści sałaty

Krok 1 Płat ciasta francuskiego kroimy w poprzek na dwa trójkąty, których brzegi (1 cm) zawijamy do środka i dociskamy.

Krok 2 Układamy na wyściełanej pergaminem blasze i pieczemy 15-20 minut w 180°C na złoty kolor.

Krok 3 Twaróg kruszymy widelcem, mieszamy z jogurtem oraz posiekanymi szczypiorkiem i miętą. Dodajemy skórkę z cytryny oraz rzodkiewkę startą na tarce o małych oczkach; mieszamy, solimy i pieprzymy. Twaróg nakładamy na upieczone kawałki ciasta. Skrapiamy olejem i podajemy z sałatą.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.