Temperatura na miarę

Tak jak odpowiedni kieliszek może uczynić z degustacji wyjątkowe przeżycie, tak niewłaściwa temperatura może zepsuć całą przyjemność płynącą z obcowania z winem.

Choć przez niektórych lekceważona, temperatura, jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na smak i aromat pitego wina. Zmieniając temperaturę trunku można uwydatnić jego charakter, albo podkreślić jego wady i niedostatki.

W jakiej więc temperaturze podawać wino?

W optymalnej. Czyli takiej, w której wybrane przez nas wino pokaże się z najlepszej strony.

Ogólna zasada mówi, że temperatura wina nie powinna przekraczać 18°C przy ciężkich winach czerwonych, ani spadać poniżej 4°C - przy winach białych (większość win deserowych, szampan i wina musujące). Zgoda, ale dlaczego?

Otóż wiąże się to z naszym zmysłem powonienia, na który oddziaływują jedynie substancje lotne. Wino czerwone ma wyższą masę cząsteczkową, a więc uwalnia swe aromaty znacznie trudniej niż wino białe. Jednak, są wyjątki od tej reguły. Lekkie wina czerwone (Beaujolais, czy pinot noir z Doliny Loary) mogą lepiej smakować lekko schłodzone. Nawet zimne roznoszą intensywne zapachy. Mocne wina czerwone (Brunello czy australijskie sarah) by uwolnić pełnię aromatów potrzebują zdecydowanie wyższej temperatury - pokojowego ciepła, a nawet samych ust pijącego. Dopiero wtedy są w stanie pokazać całą swą głębię i bogactwo. Warto przy tym pamiętać, że określenie "temperatura pokojowa" pochodzi z dawnych czasów, gdy temperatura w jadalni nie przekraczała zwykle 16°C.

Chłód konieczny jest wówczas, gdy trzeba ograniczyć bogactwo aromatów. Dotyczy to szczególnie bardzo słodkich win białych. Niskie temperatury dodatkowo wzmacniają oddziaływanie tanin i kwasów. Dzięki temu wina zawierające dużo cukru - bardzo słodkie, stare, pochodzące z gorących regionów zyskują świeżość i żywotność, których nie udałoby się wydobyć gdybyśmy pili je cieplejsze.

Jak szybko uzyskać odpowiednią temperaturę?

Białe wino najszybciej chłodzi się w wiaderku wypełnionym wodą z lodem. Wysokie butelki niemieckie należy wkładać do lodu do góry dnem, aby najpierw schłodziło się wino w szyjce.

Uzyskanie właściwej temperatury wina czerwonego jest nieco trudniejsze, bo wymaga czasu. Najlepiej ustawić je w kuchni albo jadalni i pozwolić mu spokojnie osiągnąć właściwą temperaturę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA