200 g mąki,
4 jajka,
100 g masła,
szczypta soli,
3 duże pory,
1 szklanka kwaśnej śmietany,
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki pieprzu,
odrobina gałki muszkatołowej,
100 g startego żółtego sera,
mąka do podsypania ciasta
Z mąki, masła, 1 jajka i szczypty soli zagnieć ciasto. Zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, podsypując mąką. Ułóż je w okrągłej formie. Dokładnie umyj pory, otrząśnij z wody i pokrój w talarki. Na patelni z rozgrzanym olejem duś pory pod przykryciem 10 min, od czasu do czasu mieszając. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę roztrzep z 3 jajkami, dopraw solą, pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. Ułożone w formie do pieczenia ciasto nakłuj gęsto widelcem, ułóż na nim ostudzone pory. Zalej śmietaną wymieszaną z jajkami i serem, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, piecz około 40 min.
źródło: Okazje.info