4 pstrągi (po 400g) wypatroszone i oskrobane
1 cytryna pokrojona w plasterki
pęczek tymianku
sól, pieprz, oliwa
na sos:
1 łyżka chrzanu
250 g śmietany (22 proc.)
garść grubo pokrojonych orzechów laskowych
sok z cytryny, sól, pieprz
oraz
pęczek rukoli
500 g ziemniaków (nieobranych, umytych, pokrojonych w cienkie plasterki)
oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 240 st. C. Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, posól, popieprz, upiecz na złoty kolor (około 15 minut).
Pstrągi umyj, osusz, ponacinaj skórkę w odstępach 2 cm. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plasterki cytryny, piecz około 15 minut w tej samej temperaturze.
Przygotuj sos: wymieszaj chrzan ze śmietaną i orzechami, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Upieczone na rumiano pstrągi podawaj z sosem, chrupiącymi plastrami ziemniaków oraz rukolą skropioną sokiem z cytryny i oliwą.
źródło: Okazje.info