Poświąteczne rozmaitości

Z kawałka pieczonego indyka lub schabu, mięsa z rosołu, wędzonego boczku czy szynki przygotujesz pyszne i niedrogie dania

Placek z mięsem

Ciasto:

1 szklanka mąki

1/2 łyżeczki soli

6 łyżek masła

1 duże jajko

Farsz:

300-400 g resztek pieczeni (może też być mięso z rosołu)

1 cebula

2-3 łyżki masła

3-4 łyżki gęstej śmietany

sól, pieprz

po łyżce posiekanej natki i koperku

Sos:

1 jajko

4 łyżki śmietany 22 proc.

sól, pieprz

Przygotuj farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając podsmażoną cebulę, a następnie wymieszaj ze śmietaną i zieleniną. Przypraw do smaku, a jeśli farsz jest za gęsty, dodaj odrobinę bulionu.

Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę na tartę wyściel pergaminem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuj widelcem, rozsmaruj na nim przygotowany farsz. Roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej ciasto z farszem.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Od razu podawaj.

Koszt: około 5,40 zł.

Omlet chłopski

8 jajek

60 g masła

60 g surowego boczku

1 ugotowany ziemniak

sól

Boczek pokrój w kostkę, usmaż na maśle. Ziemniak pokrój w kostkę, dodaj do boczku. Ubij jajka ze szczyptą soli, wlej na patelnię z boczkiem i ziemniakiem. Wymieszaj widelcem i smaż na wolnym ogniu. Gdy się przyrumieni od spodu. odwróć i dosmaż, ale nie zwijaj. Podawaj od razu, najlepiej z zieloną sałatą.

Koszt: około 4,70 zł

Zapiekanka z indyka

1 litr bulionu z indyka lub kurczaka

500 g dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w ok. 0,5cm kostkę

1 łyżeczka otartego tymianku

3 łyżki masła

2 i 1/2 łyżki oleju

500 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki

500 g cienko pokrojonych świeżych grzybów (możesz użyć mrożonych lub 250 g suszonych, które wcześniej namoczysz)

1 duża cebula pokrojona w piórka

100 g gotowanej lub wędzonej szynki

130 g mąki

80 ml wody

500 g resztek z upieczonego indyka, podzielonych na ok. 2-cm kawałki

natka pietruszki

sól

świeżo mielony pieprz

1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (ok. 400 g)

1 jajko

Wymieszaj mąkę z wodą. Nasmaruj masłem brytfankę o wymiarach ok. 35x25x5cm.

Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki, tymianek, sól i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.

W tym samym czasie w dużym rondlu rozpuść łyżkę masła z łyżką oleju. Dodaj pieczarki, sól i pieprz. Podsmażaj aż będą złote. Przełóż do miski i odstaw. Powtórz czynność z drugimi grzybami, dodaj je do pieczarek.

Rozpuść pozostałą łyżkę masła i pół łyżki oleju. Zeszklij na nich cebulę i szynkę. Przełóż do miski z grzybami, wymieszaj.

Do rondla wlej bulion, dodaj mąkę wymieszaną z wodą i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj indyka, ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z grzybami.

Przełóż farsz do brytfanki i rozłóż go równomiernie na dnie.

Jeśli potrzeba, rozwałkuj ciasto francuskie tak, żeby wystawało poza brzegi brytfanki. Zmocz jej brzeg wodą i przykryj farsz ciastem, mocno przyciśnij do brzegów brytfanki i podwiń brzegi ciasta. Zrób w nim kilka nacięć, pędzelkiem posmaruj dokładnie wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 45-60 min, aż wierzch będzie złoty i wyjmij z pieca. Podawaj ok. 10 minut po zakończeniu pieczenia.

Rada: możesz przygotować zapiekanki w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych.

Koszt: około 16,80 zł

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.