Ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek masła
1 duże jajko
Farsz:
300-400 g resztek pieczeni (może też być mięso z rosołu)
1 cebula
2-3 łyżki masła
3-4 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
po łyżce posiekanej natki i koperku
Sos:
1 jajko
4 łyżki śmietany 22 proc.
sól, pieprz
Przygotuj farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając podsmażoną cebulę, a następnie wymieszaj ze śmietaną i zieleniną. Przypraw do smaku, a jeśli farsz jest za gęsty, dodaj odrobinę bulionu.
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę na tartę wyściel pergaminem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuj widelcem, rozsmaruj na nim przygotowany farsz. Roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej ciasto z farszem.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Od razu podawaj.
Koszt: około 5,40 zł.
8 jajek
60 g masła
60 g surowego boczku
1 ugotowany ziemniak
sól
Boczek pokrój w kostkę, usmaż na maśle. Ziemniak pokrój w kostkę, dodaj do boczku. Ubij jajka ze szczyptą soli, wlej na patelnię z boczkiem i ziemniakiem. Wymieszaj widelcem i smaż na wolnym ogniu. Gdy się przyrumieni od spodu. odwróć i dosmaż, ale nie zwijaj. Podawaj od razu, najlepiej z zieloną sałatą.
Koszt: około 4,70 zł
1 litr bulionu z indyka lub kurczaka
500 g dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych w ok. 0,5cm kostkę
1 łyżeczka otartego tymianku
3 łyżki masła
2 i 1/2 łyżki oleju
500 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
500 g cienko pokrojonych świeżych grzybów (możesz użyć mrożonych lub 250 g suszonych, które wcześniej namoczysz)
1 duża cebula pokrojona w piórka
100 g gotowanej lub wędzonej szynki
130 g mąki
80 ml wody
500 g resztek z upieczonego indyka, podzielonych na ok. 2-cm kawałki
natka pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego (ok. 400 g)
1 jajko
Wymieszaj mąkę z wodą. Nasmaruj masłem brytfankę o wymiarach ok. 35x25x5cm.
Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki, tymianek, sól i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj, aż ziemniaki zmiękną.
W tym samym czasie w dużym rondlu rozpuść łyżkę masła z łyżką oleju. Dodaj pieczarki, sól i pieprz. Podsmażaj aż będą złote. Przełóż do miski i odstaw. Powtórz czynność z drugimi grzybami, dodaj je do pieczarek.
Rozpuść pozostałą łyżkę masła i pół łyżki oleju. Zeszklij na nich cebulę i szynkę. Przełóż do miski z grzybami, wymieszaj.
Do rondla wlej bulion, dodaj mąkę wymieszaną z wodą i na średnim ogniu doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj indyka, ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z grzybami.
Przełóż farsz do brytfanki i rozłóż go równomiernie na dnie.
Jeśli potrzeba, rozwałkuj ciasto francuskie tak, żeby wystawało poza brzegi brytfanki. Zmocz jej brzeg wodą i przykryj farsz ciastem, mocno przyciśnij do brzegów brytfanki i podwiń brzegi ciasta. Zrób w nim kilka nacięć, pędzelkiem posmaruj dokładnie wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 45-60 min, aż wierzch będzie złoty i wyjmij z pieca. Podawaj ok. 10 minut po zakończeniu pieczenia.
Rada: możesz przygotować zapiekanki w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych.
Koszt: około 16,80 zł