Makarony z konkretnymi sosami
Sos szpinakowy z boczkiem i śmietaną
1 opakowanie mrożonego szpinaku
250 g surowego wędzonego boczku
1/2 szklanki śmietany 22 proc.
3 ząbki czosnku
pieprz, gałka muszkatołowa
1 opakowanie makaronu (spaghetti, grube wstążki albo rurki)
Boczek pokrój w nieduże paski, przesmaż na suchej patelni, do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Dodaj rozmrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, mieszając, na małym ogniu, aż płyn odparuje, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente. Odcedź. Podawaj makaron polany sosem (albo od razu mieszany w garnku z sosem).
Sos tuńczykowy z chili
400 g makaronu penne
3 łyżki oliwy
50 g anchois
2 posiekane ząbki czosnku
1 papryczka chili (oczyszczona z nasion i posiekana)
200 g tuńczyka w oliwie
pęczek natki
sól, grubo mielony pieprz
Przygotuj sos tuńczykowy: na patelni rozgrzej 2 i 1/2 łyżki oliwy, wrzuć posiekane anchois (możesz dodać także trochę oliwy z anchois) i chili. Smaż na małym ogniu 3 minuty. Dodaj osączonego tuńczyka, rozdrobnij większe kawałki widelcem, dopraw pieprzem. Makaron wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem 1/2 łyżki oliwy. Ugotuj al dente. Osączony makaron wymieszaj z sosem tuńczykowym i posiekaną natką. Przed podaniem posyp grubo mielonym pieprzem.
Sos mięsny z pomidorami i fasolką szparagową
300 g mięsa mielonego
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub 1/2 słoiczka konserwowej)
1 opakowanie przecieru pomidorowego (w kartoniku)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz, chilli, oregano
1 opakowanie makaronu penne lub tagliatelle
Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj mięso, dopraw solą oraz pieprzem i smaż, mieszając, około 10 minut. Przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki i obgotowaną we wrzątku fasolkę (albo odsączoną, jeśli jest ze słoiczka). Dopraw oregano, chili, solą i pieprzem. Mieszając, duś 8-10 minut. W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron al dente. Odsącz i podawaj z gorącym sosem.
Sos brokułowy z kurczakiem
1 pierś kurczaka
1 brokuł
2 średnie cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
zielona pietruszka lub kolendra do posypania
1 opakowanie makaronu (penne, kokardki, kolanka, muszelki)
Posiekaj cebule i czosnek, zeszklij na rozgrzanym oleju. Pierś kurczaka umyj, osusz, pokrój w nieduże paski i wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem. Mieszając, smaż około 15 minut, pod koniec dopraw solą i pieprzem. Różyczki brokuła zblanszuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedź, dodaj do kurczaka. Wlej śmietanę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj. W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj makaron al dente. Odcedź i podawaj polany sosem i posypany posiekaną pietruszką albo kolendrą.