2 nieduże filety z łososia
2 jajka
2 łyżki mleka
150 g posiekanych orzechów włoskich
mąka do panierowania
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, biały pieprz
Filety z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą i oprósz białym pieprzem. Roztrzep jajka z mlekiem. Filety obtocz w mące, następnie zanurz w masie jajecznej i panieruj w drobno posiekanych orzechach włoskich. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i smaż filety na złocisty kolor z obydwu stron.
8 kostek rybnych
1 cytryna
3 ząbki czosnku
4 jajka
4 łyżki startego żółtego sera (ostrego)
mąka do panierowania
olej do smażenia
sól, pieprz
Kostki rybne posól, popieprz, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i mocno natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odłóż pod przykryciem na około 10 minut. Roztrzep widelcem jajka. Kostki otaczaj w mące, następnie zanurzaj w roztrzepanych jajkach i dokładnie obtaczaj w startym serze. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.
800 g filetów z soli
250 g maki
2 jajka
3/4 szklanki piwa
łyżka oleju
cytryna
sól, pieprz
olej do smażenia
Zmiksuj mąkę z żółtkami, piwem i łyżką oleju. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj ją do ciasta. Filety umyj, osusz, podziel na mniejsze części. Posyp je solą i pieprzem, mocno skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Kawałki ryby zanurzaj w cieście piwnym i smaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
800 g filetów z sandacza
1 słoiczek chrzanu
1 szklanka gęstej śmietany
3 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
mąka do panierowania
olej do smażenia
łyżeczka masła
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
posiekana zielona pietruszka lub kolendra do dekoracji
Rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim usmażone filety z sandacza. Chrzan wymieszaj z 3 łyżkami śmietany oraz 3 łyżkami jogurtu i wyłóż na filety. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 15 minut. Pod koniec pieczenia polej pozostałą śmietaną doprawioną do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posyp rybę zieloną pietruszką lub kolendrą.
źródło: Okazje.info