Błyskawiczne pasty do kanapek

Każda kanapeczka kusi smakowitą zawartością. To wcale nie jest proste wybrać jedną z szeregów ułożonych na tacy. Wykorzystując fantazję i proponowane przez nas pasty, zrobisz je szybko. Choć z tacy z pewnością znikną jeszcze szybciej

Z awokado

1 dojrzałe awokado

 

2 łyżki soku z cytryny

 

1 szalotka

 

1 jajko na twardo

 

200 g twarożku śmietankowego

 

sól, pieprz, czosnek granulowany

 

jajko na twardo i listki rukoli do dekoracji

Awokado obierz, wyjmij ze środka pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem i od razu skrop sokiem z cytryny. Jajko na twardo obierz ze skorupki i również rozgnieć widelcem. Szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodaj twarożek śmietankowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Podawaj z ciemnym pieczywem (pumperniklem, chlebem wileńskim lub razowym na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki jajka na twardo i listki rukoli.

Jajeczna ze szczypiorkiem, porem i ogórkiem

5 jajek na twardo

 

1/2 pęczka szczypiorku

 

1 mały por (tylko biała część)

 

1 mały zielony ogórek

 

2-3 łyżki majonezu

 

1 łyżeczka masła śmietankowego

 

sól, pieprz

 

kapary do dekoracji

Jajka obierz ze skorupek, posiekaj albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj łyżeczkę miękkiego masła i ugnieć widelcem. Ogórek obierz i i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż na sitko i odciśnij sok. Szczypiorek i por drobno pokrój. Do masy jajecznej dodaj majonez, ogórek, szczypior oraz por, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Podawaj na bagietce: pszennej lub razowej. Kanapki udekoruj kaparami.

Z wędzoną makrelą

1 wędzona makrela

 

1 czerwona cebula

 

200 g twarogu

 

2 łyżki gęstej śmietany

 

1/2 pęczka zielonej pietruszki

 

sól, pieprz

 

łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni

Makrelę bardzo dokładnie obierz ze skóry i ości, rozdrobnij na małe kawałeczki. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekaj (kilka listków pietruszki zostaw do dekoracji). Rozdrobniony widelcem twaróg włóż do miski, dodaj makrelę, cebulę, śmietanę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ugnieć widelcem.

Pastę nakładaj na trójkąciki razowego chleba z dodatkiem ziaren słonecznika. Udekoruj listkami zielonej pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.

Z tuńczykiem

1 puszka tuńczyka w oleju

 

2 małe szalotki

 

2 łyżki startego żółtego sera

 

1 łyżka majonezu

 

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

 

1/2 łyżeczki musztardy

 

sól, pieprz

 

koperek do dekoracji

Posiekaj cebulę, ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Tuńczyka osącz z oleju, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj ogórki, cebule, majonez, jogurt i musztardę, dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Pastę nakładaj na krakersy, posyp posiekanym koperkiem.

Z oliwkami i twarożkiem

200 g twarożku śmietankowego

 

12 zielonych oliwek

 

1 dymka ze szczypiorkiem

 

3 ząbki czosnku

 

1/2 pęczka kolendry lub rzeżuchy

 

sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka

Posiekaj cebulę, drobno pokrój szczypior i oliwki, czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj kolendrę lub rzeżuchę. Wszystkie składniki dodaj do twarożku, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką (lub pieprzem cayenne). Pastę nakładaj na małe kawałki pieczywa tostowego. Posyp szczyptą słodkiej papryki.

Więcej o: