1 duży ananas
2 kiwi
1 czerwona cebula
2-3 czerwone papryczki chili
4 ząbki czosnku
6 łyżek soku z limonki
50 ml octu jabłkowego
30g cukru pudru
2 łyżeczki soku z imbiru (lub 5-7 cm korzenia)
sól
pieprz mielony kolorowy
Ananasa obierz, przekrój wzdłuż i wykrój rdzeń. Pokrój na małe kawałki. Cebulę i kiwi obierz i pokrój w cienkie plastry. Papryczki wypestkuj i drobno posiekaj. Imbir posiekaj lub zetrzyj i przez gazę wyciśnij sok prosto do rondla.
Włóż do rondla także posiekaną papryczkę, sok z limonek, czosnek oraz cebulę i powoli podgrzewaj. Dodaj ananasa, ocet jabłkowy, cukier puder i smaż, mieszając, około 25-30 minut. Pod koniec dodaj kiwi, dopraw pieprzem i solą. Podawaj do mięs, drobiu lub ryb.
3 duże cytryny
2-3 limonki
3 pomarańcze
600 ml octu malinowego
1/4 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki chili
kilka mielonych goździków
1 opakowanie szafranu 0,5 g
1/2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
1-2 białe cebule
300-350 g cukru pudru
200g rodzynek
sól
pieprz
Owoce dokładnie umyj i sparz. Wyciśnij sok, wyrzucić pestki, a miąższ i skórki bardzo drobno pokrój. Zalej je przegotowanym wraz z wszystkimi przyprawami octem zmieszanym z sokiem. Wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę i duś w rondlu bez przykrycia na wolnym ogniu ok. 40 minut. Dodaj cukier oraz rodzynki i duś kolejne 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem wlej mleko skondensowane, a następnie przypraw solą i pieprzem. W trakcie gotowania co chwilę mieszaj.
źródło: Okazje.info