Torcik orzechowy

Orzechy i lekki kakaowy krem to idealne połączenie, które osłodzi chłodny zimowy dzień.

Ciasto:

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

1 szklanka cukru

6 jajek

2 łyżki tartej bułki

szczypta soli

Krem:

2 jajka

1/2 szklanki cukru

250 g masła

4 łyżki kakao

1 aromat rumowy (albo 2 łyżki rumu )

masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania tortownicy

połówki orzechów włoskich do dekoracji

Przygotuj ciasto: jajka sparz wrzątkiem, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj orzechy, tartą bułkę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Małymi porcjami dodawaj pianę do masy orzechowej. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 25 cm) wysmaruj masłem i posyp tartą bułką. Włóż ciasto do tortownicy i wstaw do pieca nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 45 min. Ostudzone ciasto przetnij na dwa krążki.

Przygotuj krem: jajka ubij na parze na sztywną masę. Gdy będzie gotowa, nie przerywając ubijania, wystudź ją. Do miękkiego, roztartego masła dodawaj stopniowo, ucierając, masę jajeczną. Na końcu dodaj kakao i zapach rumowy (albo rum). Na jeden krążek ciasta wyłóż 3/4 kremu. Przykryj drugim krążkiem ciasta orzechowego, lekko dociśnij. Wierzch i boki torciku posmaruj resztą kremu, udekoruj połówkami orzechów.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA