Semifreddo z bezami i owocami

Oprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo, to mroźny smakołyk podobny do lodów.

Składniki:

1 l śmietany kremówki 30 proc.

200 g gotowych bez

200 g mrożonych drobnych owoców (malin, jagód)

3 jajka

3 łyżki cukru pudru

1 małe opakowanie cukru waniliowego

sok owocowy do polania (likier lub inny alkohol)

Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Przygotuj 3 wysokie miski, oddziel żółtka od białek. W jednej misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. W drugiej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietanę, w trzeciej - białka z cukrem waniliowym. Połącz ostrożnie utarte żółtka z ubitą śmietaną i pianą z białek. Dodaj mrożone owoce i połowę pokruszonych bez. Delikatnie wymieszaj i przełóż do miseczek albo jednego dużego naczynia i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny. Przed podaniem deser udekoruj pozostałymi bezami (całymi albo pokruszonymi), polej sokiem owocowym lub alkoholem.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.