Semifreddo z bezami i owocami
Składniki:
1 l śmietany kremówki 30 proc.
200 g gotowych bez
200 g mrożonych drobnych owoców (malin, jagód)
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
1 małe opakowanie cukru waniliowego
sok owocowy do polania (likier lub inny alkohol)
Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Przygotuj 3 wysokie miski, oddziel żółtka od białek. W jednej misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. W drugiej misce ubij na sztywno schłodzoną śmietanę, w trzeciej - białka z cukrem waniliowym. Połącz ostrożnie utarte żółtka z ubitą śmietaną i pianą z białek. Dodaj mrożone owoce i połowę pokruszonych bez. Delikatnie wymieszaj i przełóż do miseczek albo jednego dużego naczynia i wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny. Przed podaniem deser udekoruj pozostałymi bezami (całymi albo pokruszonymi), polej sokiem owocowym lub alkoholem.
źródło: Okazje.info