ok. 2 kg pomarańczy
1 i 1/2 kg grejpfrutów
1 cytryna
2 kg cukru
2 l wody
Owoce wyszoruj dokładnie szczoteczką i sparz gorącą wodą, obierz (nie wyrzucaj skórki, będzie potrzebna).
Przekrój obrane owoce na pół i wyciśnij sok z owoców do garnka z wodą. Pozostały miąższ przełóż do gazy, zawiń, żeby się nie zmieszał z sokiem i włóż woreczek do wody. Usuń dokładnie nożem biały miąższ ze skórek (jest gorzki), pokrój je na wąskie paski i dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij woreczek z miąższem, odciśnij go, dodaj cukier i kontynuuj gotowanie na małym ogniu, często mieszając i pilnując, by dżem się nie przypalił. Mieszaj i sprawdzaj - dżem jest gotowy, kiedy kilka kropel upuszczonych na spodek ścina się po schłodzeniu (po ok. 2 godzinach od dodania cukru).
Gotowy dżem przełóż do czystych - najlepiej wyparzonych wrzątkiem - słoików, zakręć czystą, nieuszkodzoną, suchą pokrywką i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
źródło: Okazje.info
Rady: grejpfruty możesz zastąpić gorzkimi pomarańczami. Do dżemu nie musisz używać wszystkich skórek - słodszy będzie jeśli dodasz tylko te z pomarańczy.