Słodko-gorzki dżem pomarańczowy

Domowy dżem to gwarancja smaku i jakości.

Składniki:

ok. 2 kg pomarańczy

1 i 1/2 kg grejpfrutów

1 cytryna

2 kg cukru

2 l wody

Owoce wyszoruj dokładnie szczoteczką i sparz gorącą wodą, obierz (nie wyrzucaj skórki, będzie potrzebna).

Przekrój obrane owoce na pół i wyciśnij sok z owoców do garnka z wodą. Pozostały miąższ przełóż do gazy, zawiń, żeby się nie zmieszał z sokiem i włóż woreczek do wody. Usuń dokładnie nożem biały miąższ ze skórek (jest gorzki), pokrój je na wąskie paski i dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij woreczek z miąższem, odciśnij go, dodaj cukier i kontynuuj gotowanie na małym ogniu, często mieszając i pilnując, by dżem się nie przypalił. Mieszaj i sprawdzaj - dżem jest gotowy, kiedy kilka kropel upuszczonych na spodek ścina się po schłodzeniu (po ok. 2 godzinach od dodania cukru).

Gotowy dżem przełóż do czystych - najlepiej wyparzonych wrzątkiem - słoików, zakręć czystą, nieuszkodzoną, suchą pokrywką i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

źródło: Okazje.info

Rady: grejpfruty możesz zastąpić gorzkimi pomarańczami. Do dżemu nie musisz używać wszystkich skórek - słodszy będzie jeśli dodasz tylko te z pomarańczy.

Więcej o: