20 dużych muszli
1 mały por
2 pomidory
1 żółta papryka
100 g szynki
1/2 opakowania fety
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
W dużej ilości osolonego wrzątku ugotuj muszle na półtwardo, delikatnie wyjmij łyżka cedzakową, zahartuj w zimnej wodzie i osusz.
Por pokrój w cienkie plasterki, paprykę, pomidory i szynkę - w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę, przez 2-3 minuty przesmaż por z czosnkiem i szynką. Zdejmij z patelni i przestudź.
W misce wymieszaj paprykę i pomidory z pokruszoną fetą, połącz z szynką z porem i czosnkiem. Dodaj posiekany koperek i parmezan, dopraw pieprzem (solą już nie trzeba, ponieważ feta jest wystarczająco słona), bardzo dokładnie wymieszaj.
Farszem wypełnij muszle. Ułóż je ciasno, jedna przy drugiej, w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekaj około 7 minut (do czasu, aż ser się roztopi).