Nie wiem, jak długo wytrwałabym bez jedzenia mięsa. Znam argumenty za jedzeniem i przeciw, niejednokrotnie myślałam, że bez mięsa może byłoby zdrowiej? Ale kiedy widzę stek, to nie się mogę mu oprzeć... Powtórzę więc tylko za Temple Grandin, która walczy o humanitarne traktowanie zwierząt hodowlanych, że jeżeli już jemy mięso, to przynajmniej dobrze traktujmy zwierzęta.
A raz w tygodniu, zgodnie z zaleceniami specjalistów od żywienia, proponuję zrobić sobie dzień bez mięsa i zapewniam, że nawet nie zdążycie się za nim stęsknić. Pisałam już o kotletach z kaszy gryczanej i białego sera, które są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych (przepisy znajdziesz na www.palcelizac.gazeta.pl). Kotleciki z ziemniaków również są pyszne. My najbardziej lubimy je z prostym sosem pomidorowym, czyli puszką siekanych pomidorów pelati uduszonych na niewielkiej ilości oliwy z czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dla dorosłych polecam jako dodatek sos grzybowy, z podgrzybków lub prawdziwków uduszonych z cebulką, odrobiną białego wytrawnego wina i śmietaną.
Kiedy zaś piekę warzywa, to często razem z nimi wkładam do pieca owinięte w folię aluminiową kolby kukurydzy. Przed zawinięciem warto posmarować je masłem i oprószyć solą. Taka upieczona kukurydza jest dużo smaczniejsza niż gotowana. Zachęcam też do własnych kompozycji warzyw do pieczenia. Świetnie sprawdza się papryka, brokuły, szparagi. Z kalafiorem trzeba uważać, bo ma tendencję do wysychania. Może podgotowanie przed pieczeniem mogłoby temu zapobiec? Sprawdzę to i na pewno dam znać.
Kolejną jarską propozycją są omlety. Klasyka w stylu omlet z zielonym groszkiem i omletowa awangarda, czyli "szarpany" omlet cesarski z Austrii. Wprawdzie ten drugi nie wygląda nadzwyczaj apetycznie, ale dzięki szarpaniu po pierwsze kawałeczki ciasta cudownie się rumienią, po drugie - nie trzeba dzieciom kroić go na talerzach, i po trzecie - jest na prawdę pyszny! Spróbujcie koniecznie. W Austrii jada się go z dodatkiem musu jabłkowego lub z powidłami. Właściwie nie wiem z czym jest lepszy
500 g ziemniaków
200 g twarogu półtłustego (ale nie serka kremowego)
1 jajko
1 cebula
łyżka masła
2-3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę do dużej miski (lub utłucz tłuczkiem). Cebulę drobno posiekaj i zrumień na maśle. Do przestudzonych ziemniaków dodaj przeciśnięty przez praskę (lub zmielony w maszynce) biały ser, zrumienioną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Formuj niewielkie kotleciki, panieruj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Możesz podawać z sosem pomidorowym.
6 malutkich ziemniaków
1 słodki ziemniak lub kawałek dyni
2 marchewki
1 cukinia
1 bakłażan
oliwa
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Warzywa umyj i osusz. Ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki zależnie od wielkości, ważne aby potem wszystkie inne warzywa były pokrojone w mniej więcej ten sam rozmiar. Marchew pokrój w plasterki i wymieszaj w dużym żaroodpornym naczyniu z ziemniakami, posól, skrop oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Po około 25 minutach zamieszaj warzywa i sprawdź stopień upieczenia. Następnie kolejno dodawaj warzywa - kostki słodkiego ziemniaka, bakłażana i na końcu cukinię, która piecze się najszybciej. Na koniec oprósz jeszcze solą i ziołami prowansalskimi. Za każdym razem mieszaj warzywa, aby równo się upiekły.
4 jajka
125 ml mleka
100 g cukru
125 g mąki
100 g rodzynek
1 łyżka masła
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
Białka ubij na dość sztywną pianę. W drugiej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj sól, mleko i mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Delikatnie połącz z pianą z białek. Do masy dodaj rodzynki i ponownie ostrożnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej pól łyżki masła i wlej połowę ciasta. Wygładź powierzchnię i smaż na niedużym ogniu aż spód delikatnie się zarumieni. Przewróć omlet na drugą stronę, Dwoma widelcami podziel omlet na małe kawałeczki i mieszając obsmażaj je na złoty kolor. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. W taki sam sposób usmaż pozostałą część ciasta. Można podawać z powidłami śliwkowymi.