"Entliczek-Pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,
W koszyczku jabłuszko, w jabłuszku robaczek,
A na tym robaczku zielony kubraczek (...)"
Wszyscy pamiętamy wierszyk Jana Brzechwy o znudzonym jabłkami Robaczku, który wybierał się do miasta na befsztyczek. I chociaż rozumiem znudzonego monotonią życia, a właściwie diety, Robaczka, to mi jabłka nigdy się nie nudzą. Do kompotu jabłkowego wróciłam po latach, kiedy urodziłam Wojtusia. Pamiętam, że to był wyjątkowo gorący czerwiec, a pielęgniarka laktacyjna grzmiała, że pić można tylko wodę albo kompot jabłkowy. Po powrocie do domu ze szpitala gotowałam kompot sama, dodając cynamon, goździki i zdecydowanie mniej cukru niż w szpitalu. Czasem, dla urozmaicenia, wrzucałam śliwki, które w odróżnieniu od truskawek nie były na czarnej liście karmiącej mamy.
Z kolei jabłka w cieście to u nas awaryjna kolacja albo podwieczorek, który na pewno będzie zjedzony. Jeśli chcemy takie jabłka przygotować dla dorosłych, to zamiast wody gazowanej można dodać piwo. Alkohol podczas smażenia wyparuje, ale lekki piwny posmak pozostaje. A jeśli chodzi o szarlotki, to upiekłam ich już chyba setki. Przeróżne i każda była pyszna. Nie mam jednego ulubionego przepisu, ale ten, który podaję jest naprawdę świetny. Zamiast migdałów można dodać zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, a ciasto zyskuje zupełnie inny posmak.
Kiedy czasu jest mniej, polecam jabłka zapiekane pod kruszonką zrobioną z 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki płatków migdałowych, 100 g pokrojonego w kostkę masła i szczypty soli. Wszystkie składniki należy utrzeć palcami na kruszonkę i posypać obrane, pokrojone w ósemki i oprószone brązowym cukrem jabłka. Deser piecze się około 35 minut w piecu rozgrzanym do 170 st. C. Jest doskonały podawany jeszcze ciepły z lodami waniliowymi. A jeśli tak jak Robaczek znudzicie się jabłkami, zamieńcie je na inne owoce - truskawki, śliwki, jagody, maliny. Na pewno będzie pysznie.
3 duże jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1 białko
1/4 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
cynamon
Jabłka obierz i usuń gniazdo nasienne. Pokrój jabłka na plastry o grubości 1 cm. Plastry jabłek skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem.
Mąkę na ciasto wsyp do miski, dodaj sól, żółtko i wodę i mikserem wymieszaj dokładnie na gładkie gęste ciasto. W osobnej misce ubij 2 białka na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Plastry jabłek zanurzaj w cieście i smaż na złocisty kolor. Gotowe przekładaj na papierowy ręcznik. Podawaj ciepłe posypane cukrem pudrem i cynamonem.
6 jabłek
laska cynamonu
4 goździki
cukier
Jabłka umyj, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj. Tak przygotowane jabłka włóż do dużego garnka, zalej około 1,5 litra wody, dodaj laskę cynamonu i goździki. Wsyp 2 łyżki cukru i zagotuj. Kompot doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty na dużym ogniu, po czym wyłącz gaz i przykryj garnek pokrywką.
Lekko przestudzony kompot spróbuj i ewentualne dosłodzić do smaku.
100 g zmielonych migdałów
400 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru (podzielonego na dwie porcje - 150 g i 50 g)
2 żółtka
szczypta soli
6 dużych kwaśnych jabłek
100 g rodzynek
cynamon (opcjonalnie)
cukier puder
Z mąki, migdałów, 150 g cukru, soli i pokrojonego w kostkę masła rozetrzyj ciasto, tak jak na kruszonkę, dodaj żółtka i szybko zagnieć. Jeśli jest za suche, możesz dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub na plasterki, jak wolisz. Przełóż do miski i posyp pozostałymi 50 g cukru. Do jabłek dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Wsyp cynamon, jeśli używasz.
Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie części w proporcji około 1:2. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę, kształtując wysoki brzeg. Na ciasto wyłóż przygotowane jabłka. Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach - możesz to robić bezpośrednio nad jabłkami - w ten sposób powstaje kruszonka.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz przez około godzinę. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia, który należy zdjąć pod koniec pieczenia. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.