Marynaty do mięs na grill
Do steków
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
pieprz
Wymieszaj składniki, włóż steki na co najmniej 3 godziny.
Do schabu
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu winnego
1/4 szklanki soku jabłkowego
1/2 małego selera
1/2 małego pora
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Obrany seler zetrzyj na tarce, umyty i osuszony por pokrój w cienkie plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z olejem, octem winnym, sokiem jabłkowym oraz imbirem. Marynuj schab co najmniej godzinę.
Do drobiu
4 łyżki sosu imbirowego z soją (gotowy, do kupienia)
4 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej kolendry
3 posiekane małe cebule
2 posiekane ząbki czosnku
Wymieszaj wszystkie składniki, marynuj drób 1-2 godziny.
Do baraniny
1 szklanka oleju
2/3 szklanki octu winnego
po 3 ziarna jałowca i pieprzu
po 1/2 pęczka rozmarynu i estragonu
1-2 liście laurowe
Posiekaj zioła, rozgnieć przyprawy, dodaj olej i ocet, wymieszaj. Marynuj mięso 8-12 godzin.
Do ryb
1/2 szklanki sosu sojowego
3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
4 łyżki cherry
1 łyżka oliwy
świeżo zmielony pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki, włóż porcje ryby. Marynuj 1-2 godziny
Marynata orientalna
sok z 1 cytryny i skórka otarta z cytryny
sok z 1 pomarańczy
1/2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta curry
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Wszystkie składniki marynaty wrzuć do plastikowego woreczka, dodaj przygotowane do grillowania kawałki mięsa, wymieszaj i włóż na godzinę do lodówki.
źródło: Okazje.info