500 g szparagów (białych i zielonych)
250-300 g zielonego groszku cukrowego
3 średnie ogórki wężowe
1 łyżka dobrej oliwy
sos czosnkowy:
2 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
garść świeżych listków natki pietruszki
1 łyżka posiekanego estragonu
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotuj sos: zmiksuj natkę z estragonem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i miksuj dalej, aż otrzymasz gładki sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wstaw do lodówki.
Przygotuj miskę zimnej wody, wrzuć do niej kostki lodu. Oczyść szparagi, odetnij twarde końce, obierz dolne części. Groszek oczyść z twardych włókien.
Zagotuj osoloną i lekko posłodzoną wodę, włóż do niej na minutę szparagi. Wyjmij je i przełóż do wody z lodem, a potem osącz na sitku. Groszek wrzuć na 30 sekund do wody, w której gotowały się szparagi. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do wody z lodem, a następnie osącz. Ogórki umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki. Połówki ogórków pokrój w słupki o długości 6-8 cm. Przygotowane warzywa ułóż na półmisku, pośrodku postaw miseczkę z sosem. Powierzchnię sosu delikatnie skrop oliwą.
źródło: Okazje.info