W naszej rodzinie maj jest miesiącem mamy, bo 8 maja mam urodziny, 24 - imieniny i wreszcie 26. też mam swoje święto - Dzień Matki. Wojtek, Julka i Ignaś postanowili, że przygotują coś specjalnie dla mnie i mamy Ignasia - Magdy. Julia, której otwartość na nowe smaki wciąż mnie zadziwia, zarządziła "krabiłebki" czyli krewetki, u nas znane pod tą ucieszną nazwą nadaną im przez rozsmakowaną w krewetkach Julkę. Dodam tylko, że znakomitą większość szaszłyków mała kuchareczka natychmiast zjadła...
Kolejny przysmak, który dzieci łatwo przygotują z pomocą dorosłych to pasta z fasoli - znakomita alternatywa dla humusu, a przyrządza się ją naprawdę błyskawicznie. Reszta dodatków to już prezent dla mnie, bo dzieci wiedzą, że przepadam za szynką parmeńską i mozzarellą.
Najwięcej zabawy było z tartaletkami. Kruche foremki upiekłam dzień wcześniej (żeby nie straciły kruchości przechowuj je w szczelnym pojemniku). Krem waniliowy możesz dla ułatwienia zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym i po wystudzeniu napełnić nim babeczki. Napełnianie babeczek kremem i dekorowanie ich truskawkami było dla trójki małych kucharzy świetną zabawą - łącznie z wylizywaniem miski po kremie i podkradaniem truskawek. Tartaletki wyszły piękne i pyszne, co zresztą było widać po minach i brudnych buziach dumnych kucharzy. Tylko dziwnym trafem, gdzieś w połowie przygotowań tartaletek zabrakło nam truskawek, a do dwóch ostatnich zabrakło i kremu Cóż, następnego dnia zjedliśmy je wypełnione dżemem i też były pierwsza klasa!
1 puszka białej fasoli w zalewie naturalnej
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
4 plasterki chleba
kilka listków botwinki lub rukoli
1 gomółka mozzarelli
4 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano (lub innej szynki sezonowanej)
oliwa
cząstki cytryny
Odcedzoną i opłukaną fasolę przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Widelcem rozgniataj fasolkę, aż otrzymasz pastę. Dopraw solą i pieprzem.
Pieczywo opiecz w tosterze albo w piekarniku. Na każdą kromkę nakładaj pastę, na pastę połóż kilka listków botwinki, na to plaster szynki, a na wierzchu plasterki mozzarelli. Skrop oliwą i podawaj z cząstkami cytryny.
12 dużych krewetek typu Black Tiger
sok z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól
sklarowane masło lub oliwa do smażenia
Krewetki przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz solą i delikatnie wymieszaj. Nadziewaj po dwie na patyczki do szaszłyków i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe. Surowe krewetki smaży się, aż będą miały piękny różowy kolor). Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
150 g zimnego masła
2-3 łyżki bardzo zimnej wody
krem waniliowy:
2 szklanki mleka 3,2-proc.
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki kartoflanej
truskawki (dużo)
Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj posiekane masło, opuszkami palców wyrób ciasto, tak aby przypominało kruszonkę, następnie dodaj lodowatą wodę i szybko wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i wykładaj nim foremki do tartaletek (mnie wyszło 12 sztuk). Dno nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C przez około 20 minut na jasnozłoty kolor. Upieczone babeczki wystudź na kratce.
Do rondelka z grubym dnem i powłoką teflonową wlej mleko, dodaj ekstrakt waniliowy i doprowadź do wrzenia. Żółtka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Do mieszaniny powolutku wlej gorące mleko cały czas mieszając. Całość wlej z powrotem do rondla i podgrzewaj cały czas mieszając aż krem zagotuje się i zgęstnieje. Wystudź.
Wystudzonym kremem napełniaj tartaletki, na wierzchu układaj połówki truskawek.
źródło: Okazje.info