Przysmaki na Dzień Dziecka
Dzień Dziecka to jeden z tych dni, kiedy wiedząc mniej-więcej, co usłyszę, pytam dzieci co chciałyby zjeść w swoje święto. Lizaki! - wykrzykuje Julka. Mentosy, mamba i czipsy! - to propozycje Wojtusia.
Co zrobić, żeby obiad choć trochę przypominał wymarzone dania dzieci? Czipsy - ok, ale kukurydziane, zapiekane z pysznym mięsnym sosem i serem, jakie jedliśmy kiedyś w meksykańskiej restauracji. Kolejny pomysł to - też meksykańskie - quesadille, czyli tortille pszenne zapiekane z serem - przypominają trochę błyskawiczną pizzę. W wersji dla dorosłych dodaję posiekane ostre papryczki jalapeno lub chilli.
W Dzień Dziecka nie może zabraknąć deseru, a skoro Wojtuś uwielbia serniki, a Julka -czekoladę, postanowiłam upiec dla nich sernik czekoladowy. Też trochę w stylu meksykańskim, bo kakao pochodzi właśnie z Ameryki Południowej. Sernik jest przepyszny, chociaż lojalnie uprzedzam, że na raz nie da się go zjeść zbyt dużo. Jest po prostu tak niemożliwie czekoladowy Użyte w przepisie maliny możecie zastąpić truskawkami - też pasują.
A co wasze dzieci najbardziej lubią jeść? A może macie sprawdzone przepisy na dania, które znikają z dziecięcych talerzyków i chcecie się z nami nimi podzielić? Czekamy na wasze listy: palcelizać@agora.pl lub "Palce Lizać", ul. Czerska 8/10, 00-732 Warszawa. Wybrane przepisy przetestujemy i opublikujemy, podpisane autorami. Z niecierpliwością czekam na listy od was. Acha, i oczywiście udanej zabawy w Dzień Dziecka!
Quesadille z kurczakiem
80 g śmietankowego serka kremowego
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek kolendry
2 piersi z kurczaka, ugotowane lub upieczone
120 g tartego żółtego sera typu cheddar
8 tortilli
olej
sól
pieprz
ćwiartki cytryn do podania
Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Masą posmaruj 4 tortille, posyp posiekaną kolendrą i tartym serem i przykryj 4 pozostałymi tortillami. Tortille posmaruj niewielką ilością oleju i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po około dwie minuty z każdej strony. Podawaj na ciepło z cząstkami cytryny.
Zapiekane naczosy
250 g mielonego mięsa wołowego
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 opakowanie przyprawy do dań meksykańskich
sól
pieprz
olej
1 opakowanie naczosów (czipsów kukurydzianych)
200 g tartego żółtego sera typu cheddar
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż mięso, rozdrabniając je na małe kawałeczki. Kiedy mięso się lekko przyrumieni, dodaj przyprawę meksykańską i przecier pomidorowy. Duś, aż mięso będzie miękkie, a sos pomidorowy odparuje i zgęstnieje. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem - ostrożnie, ponieważ przyprawa może być już z dodatkiem soli.
Czipsy rozłóż na wyłożonej papierem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, na czipsach - sos mięsny. Całość posyp tartym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Sernik czekoladowy
180 g kruchych herbatników czekoladowych lub kakaowych (ale nie oblanych czekoladą)
100 g stopionego masła
450 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
50 g masła
2 łyżki kakao
700 g śmietankowego serka kremowego
1 szklanka cukru
4 jajka
200 g śmietanki 22 proc.
2 łyżeczki esencji waniliowej
maliny
Herbatniki rozkrusz (rozbijam je wałkiem, którym uderzam w herbatniki włożone do mocnej plastikowej torebki, możesz do tego użyć malaksera). Do pokruszonych herbatników dodaj roztopione masło (100 g), wymieszaj i masą wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociśnij masę herbatnikową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 8 minut. Wyjmij i wystudź.
Połamaną na drobne kawałki czekoladę i masło (50 g) przełóż do rondla o grubym dnie i rozpuść na małym ogniu, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Dodaj kakao, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Ubij mikserem serek z cukrem na puszystą masę, następnie pojedynczo dodawaj jajka, nie przerywając ubijania. Do masy serowej dodaj roztopioną czekoladę i ubijaj dalej, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj śmietanę i wanilię i dokładnie ubij.
Tortownicę z podpieczonym spodem dokładnie owiń folią aluminiową (do pieczenia w kąpieli wodnej) tak, aby zabezpieczyć brzegi przed wlaniem się wody. Do tortownicy przełóż masę, wygładź - tortownica będzie dość pełna, ale serniki pieczony w kąpieli nie rośnie za bardzo. Żaroodporne naczynie lub okrągłą blaszkę o średnicy większej niż średnica tortownicy wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Do naczynia ostrożnie wstaw tortownicę z sernikiem i naczynie uzupełnij wodą do poziomu połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Piecz 45 minut, ewentualnie pod koniec pieczenia uzupełniając wodę.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw w kąpieli wodnej jeszcze przez 15 minut. Wyjmij, wystudź do końca i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem ozdób sernik malinami.