2 porcje
100 g śmietanki
1 torebka cukru waniliowego
100 g lodów wanilinowy
100 g lodów ajerkoniakowych
2 łyżki likieru kawowego
200 ml mocnego naparu kawy (mocno schłodzonego)
starta czekolada
wafelki do dekoracji
Schłodzoną śmietankę wymieszaj z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno, wstaw do lodówki. Przygotuj kawę i mocno schłodź.
Do dwóch wysokich szklanek włóż po porcji lodów waniliowych i ajerkoniakowych, zalej schłodzoną kawą, dolej likier i delikatnie zamieszaj. Udekoruj bitą śmietaną i wafelkami, posyp startą czekoladą i od razu podawaj.
2 porcje
180 ml mleka
150 g lodów czekoladowych
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru kawowego
1 łyżeczka likieru miętowego
szczypta mielonego kardamonu
wiórki czekoladowe do dekoracji
Zmiksuj mleko z likierem kawowym i miętowym, dodaj kawę i dopraw kardamonem. Dołóż 100 g lodów i szybko zmiksuj. Przelej do wysokich szklanek. Pozostałe lody ułóż na wierzchu drinka i udekoruj grubymi wiórkami czekolady. Od razu podawaj.
6 porcji
[czyt. ljeżła']
6 porcji espresso
1 l lodów kawowych
6 ciasteczek cynamonowych
300 ml śmietanki
50 g cukru pudru
Schłodzoną śmietankę wymieszaj z cukrem wanilinowym i ubij na sztywno, wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem rozlej gorące espresso do sześciu wysokich szklanek, dodaj po kulce lodów kawowych (możesz przygotowac je wcześniej i wstawić do zamrażalnika), na lodach połóż ciasteczko cynamonowe, dodaj porcję bitej śmietany i posyp kakao. Podawaj od razu
4 porcje
100 ml likieru kawowego Kahlua
50 ml wódki
50 ml mleka
600 ml śmietanki
sorbet:
100 ml likieru kawowego Kahlua
200 ml wody
100 g drobnego cukru
Przygotuj sorbet: wlej do rondelka wodę, dodaj cukier, wstaw na średni ogień. Mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodaj likier, zagotuj i odparuj trochę płynu. Zdejmij z ognia, ostudź, przelej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij, rozbij masę widelcem, przełóż z powrotem do naczynia i wstaw ponownie na godzinę do zamrażalnika.
Ubij schłodzoną śmietankę, wstaw do lodówki.
Tuż przed podaniem, wymieszaj w shakerze z kostkami lodu mleko, likier i wódkę. Przelej do 4 wysokich szklanek, ostrożnie - tak, by utworzyć warstwy - dodaj bitą śmietanę. Wyjmij sorbet kawowy z zamrażalnika i ponownie użyj widelca, aby go rozłożyć na porcje. Ostrożnie ułóż sorbet na śmietanie i od razu podawaj.
Rada: w wersji bezalkoholowej zastąp likier esencjonalnym espresso i zrezygnuj z wodki.