Sandacz faszerowany

W tym tygodniu proponujemy szlachetnego sandacza - idealny pomysł na letni, niedzielny obiad

Składniki:

2 x 200 g filety z sandacza

1 ugotowana marchew

kawałek ugotowanego selera

2 kromki chałki

2 łyżki posiekanego koperku

1 jajko

2-3 łyżki kwaśnej śmietany

po kilka listków różnych rodzajów sałaty

sól

pieprz

Sos winegret:

6 łyżek oliwy

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki białego octu winnego

roztarty ząbek czosnku

oregano

bazylia

tymianek

koperek

Z jednego fileta zdejmij skórę (nie wyrzucaj jej), a mięso zmiel trzykrotnie. Do ostatniego mielenia dodaj chałkę, marchew i seler. Wbij jajko, wsyp koperek, dopraw solą i pieprzem, wyrób na gładką masę.

Drugi filet z sandacza rozetnij poziomo wzdłuż i rozłóż jak książkę. Pod część mięsa bez skóry podłóż skórę z poprzedniego fileta. Na przygotowany płat ryby nałóż farsz. Ostrożnie zroluj i zawiń w folię aluminiową. Ułóż w formie, wstaw do kąpieli wodnej, gotuj 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.

Ostudzonego sandacza pokrój w plastry. Składniki sosu winegret wymieszaj w słoiczku lub shakerze, polej liście sałaty.

Na talerz wylej śmietanę, na wierzchu ułóż plastry sandacza. Podawaj z sałatą.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA