Składniki:
2 x 200 g filety z sandacza
1 ugotowana marchew
kawałek ugotowanego selera
2 kromki chałki
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
po kilka listków różnych rodzajów sałaty
sól
pieprz
Sos winegret:
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki białego octu winnego
roztarty ząbek czosnku
oregano
bazylia
tymianek
koperek
Z jednego fileta zdejmij skórę (nie wyrzucaj jej), a mięso zmiel trzykrotnie. Do ostatniego mielenia dodaj chałkę, marchew i seler. Wbij jajko, wsyp koperek, dopraw solą i pieprzem, wyrób na gładką masę.
Drugi filet z sandacza rozetnij poziomo wzdłuż i rozłóż jak książkę. Pod część mięsa bez skóry podłóż skórę z poprzedniego fileta. Na przygotowany płat ryby nałóż farsz. Ostrożnie zroluj i zawiń w folię aluminiową. Ułóż w formie, wstaw do kąpieli wodnej, gotuj 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.
Ostudzonego sandacza pokrój w plastry. Składniki sosu winegret wymieszaj w słoiczku lub shakerze, polej liście sałaty.
Na talerz wylej śmietanę, na wierzchu ułóż plastry sandacza. Podawaj z sałatą.
źródło: Okazje.info