Maliny... No tak, prawie nigdy nie udaje mi się zrobić z nich przetworów, bo każda ilość tych owoców znika natychmiast w brzuchach całej naszej rodziny.
Co z nich przyrządzamy? Oczywiście koktajl, który można wypić od razu, albo zamrozić w specjalnych foremkach i jeść dla ochłody w upalny dzień. Z malin zmiksowanych na purée i posłodzonych do smaku powstaje pyszny sos do lodów lub panna cotty . Dodajemy je też do naszego ulubionego sernika na zimno . Położone na wierzchu maliny lekko się zatapiając, przepięknie barwią masę serową.
W naszym domu pierogi z malinami stanowią poważną konkurencję dla tych z jagodami, naprawdę są przesmaczne. Wymagają trochę wprawy w przygotowaniu, bo tak delikatne owoce jak maliny nie tak łatwo jest zamknąć w pierożku, ale po kilku pierożkach nabierzecie doświadczenia i na pewno nie będzie to sprawiać kłopotu.
W tym roku zamierzam wreszcie zrobić sok malinowy. Chyba że znowu wszystkie maliny zjemy...
500 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
200 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
300 g malin
cukier
Z mąki, jajek, masła, wody i soli zagnieć elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć około 1/2 godz. w lodówce.
Na wysypanej mąką stolnicy wałkuj ciasto - powinno być dość cienkie - i wykrawaj kółeczka. Każde kółeczko napełniaj 2-3 malinami i odrobiną cukru i sklejaj pierożki.
Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.
Możesz podawać ze śmietaną i cukrem.
500 g malin
maślanka lub jogurt
cukier do smaku
Maliny zmiksuj i posłódź do smaku. Mus możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
Odlej połowę, a do reszty dodaj maślankę - około 1/2 szklanki. Foremki do lodów napełnij najpierw częścią musu, zamroź go i kiedy stwardnieje, wlej część z maślanką, włóż przykrywkę z patyczkiem i zamrażaj, najlepiej przez całą noc.
1 opakowanie galaretki malinowej
200 g malin
1 (400 ml) puszka mleka kokosowego
2-3 łyżeczki żelatyny
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, przelej ją do specjalnego naczynia lub do pucharków i dodaj maliny.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała.
Mleko kokosowe podgrzej w małym rondelku i do gorącego dodaj napęczniałą żelatynę. Podgrzewaj, aż całkowicie się rozpuści (ale nie zagotuj!).
Na stężałą część malinową wlej przestudzoną galaretkę kokosową, wystudź i wstaw do lodówki, aby stężała.
źródło: Okazje.info