Kanapki lekkie i zdrowe
Na waflach ryżowych I
4 cienkie wafle ryżowe
4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
8 rzodkiewek
1 mały ogórek
garść dowolnych kiełków
Umyte rzodkiewki pokrój w plasterki, ogórek (ze skórką) pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Wafle ryżowe posmaruj warstwą serka, ułóż zwinięte dekoracyjnie paski ogórka (jeśli są zbyt długie, przetnij je na pół). Między paseczkami ogórka ułóż plasterki rzodkiewek. Posyp kanapki kiełkami.
Na waflach ryżowych II
4 cienkie wafle ryżowe
4 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej wędzonej chudej szynki)
4 liście sałaty strzępiastej
po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
masło roślinne do posmarowania kanapek
oliwa z oliwek do skropienia
Liście sałaty umyj i osusz. Czerwoną paprykę pokrój w drobną kosteczkę, żółtą w cienkie paseczki. Wafle posmaruj masłem roślinnym. Na każdym ułóż po liściu sałaty i plasterku szynki. Posyp kanapki czerwoną i żółtą papryką, skrop oliwą z oliwek.
Na kromkach żytniego chleba
4 kromki żytniego chrupkiego chleba
4 plastry wędzonego łososia
4 łyżki śmietanowego serka light
2 łyżeczki kaparów
1 cytryna
1/2 pęczka koperku
Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz i przekrój na pół (jedną część pokrój w cienkie półplasterki). Koperek posiekaj. Kromki chleba posmaruj serkiem, na każdej ułóż plasterek łososia, skrop sokiem z połówki cytryny, udekoruj półplasterkami cytryny i kaparami, posyp koperkiem.
Na kromkach pszennego chleba
4 kromki pszennego chrupkiego chleba
4 liście sałaty
1 mała wędzona makrela
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ostrego chrzanu
12 śliwek kalifornijskich
masło roślinne do posmarowania kanapek
Obierz makrelę ze skóry, usuń ości. Mięso ryby rozdziel palcami na małe kawałki. Umyj i dokładnie odsącz liście sałaty. Śliwki kalifornijskie pokrój w paseczki. Wymieszaj jogurt z chrzanem. Posmaruj kromki chleba masłem roślinnym, połóż na każdej po liściu sałaty, a na sałacie kawałki makreli. Delikatnie polej rybę gęstym sosem chrzanowym, posyp paseczkami śliwek kalifornijskich.
Na kromkach pieczywa chrupkiego
4 kromki chrupkiego pieczywa wieloziarnistego
2 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor
1/2 pęczka szczypiorku
masło roślinne do posmarowania kanapek
sól, pieprz
Obrane jajka i pomidor pokrój w plasterki. Posmaruj kanapki masłem, ułóż na nich plasterki jajek i pomidora. Posyp solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem