Lody pistacjowe

Na letni deser nie ma nic lepszego niż lody.

Składniki:

3/4 szklanki obranych, niesolonych pistacji

3/4 szklanki cukru

2 szklanki tłustego mleka (lub śmietany kremówki)

5 żółtek

grubo posiekane pistacje do posypania

nieco zielonego barwnika spożywczego

Zmiksuj w blenderze pistacje z 1/4 szklanki cukru. Przesyp do rondla, wymieszaj z mlekiem, zagotuj.

Utrzyj żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewaj gorące mleko pistacjowe. Masę ponownie przelej do rondelka, w którym gotowało się mleko. Ciągle mieszając podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, aby nie zagotować! Gdy krem będzie gęsty, zdejmij z ognia i dodaj nieco zielonego barwnika. Przelej do metalowej miseczki, przykryj, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Potem przełóż do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażaj, co jakiś czas mieszając (jeśli masz, użyj maszynki do lodów).

Przed podaniem lody przełóż do pucharków lub miseczek i posyp grubo pokrojonymi pistacjami.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.