Ravioli szpinakowe z farszem z ricotty
ciasto:
1 jajko i 1 żółtko
100 g mrożonego, siekanego szpinaku
300 g mąki pszennej
szczypta soli
farsz:
200 g serka ricotta
100 g startego parmezanu
garść listków bazylii
sól
pieprz do smaku
Krok 1
Rozbełtaj jajko i żółtko, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Wlej masę jajeczną do przesianej mąki, wymieszaj, dodaj rozmrożony szpinak, ponownie wymieszaj, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na kilkanaście minut. W misce wymieszaj ricottę i parmezan, dodaj posiekane listki bazylii i dokładnie wyrób farsz. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Ciasto rozwałkuj dosyć cienko na długie prostokąty (użyj wałka lub maszynki do makaronu). W odstępach co 4-5 cm ułóż kulki farszu.
Krok 3
Przykryj całość drugim paskiem ciasta. Ostrożnie przyciśnij dwie warstwy, żeby się bardzo mocno skleiły.
Krok 4
Radełkiem lub nożem odetnij brzegi ciasta. Miejsca między dwiema kulkami farszu serowego przyciśnij palcem, aby szczelnie się skleiły i przejedź po nich radełkiem.
Krok 5
Po odcięciu powstaną kwadratowe ravioli. Gotowe odkładaj na stolnicę posypana mąką.
Krok 6
Gotuj pierożki we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 minut, a następnie wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj polane roztopionym masłem.