Ravioli szpinakowe z farszem z ricotty

Kwadratowe pierożki rodem z Włoch bardzo często nadziewane są serkiem ricotta ze szpinakiem. Ale można też zrobić je inaczej - szpinak dodać do ciasta, a serek wymieszać ze startym parmezanem i posiekanymi listkami bazylii.

ciasto:

 

1 jajko i 1 żółtko

 

100 g mrożonego, siekanego szpinaku

 

300 g mąki pszennej

 

szczypta soli

farsz:

 

200 g serka ricotta

 

100 g startego parmezanu

 

garść listków bazylii

 

sól

 

pieprz do smaku

Krok 1

Rozbełtaj jajko i żółtko, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Wlej masę jajeczną do przesianej mąki, wymieszaj, dodaj rozmrożony szpinak, ponownie wymieszaj, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na kilkanaście minut. W misce wymieszaj ricottę i parmezan, dodaj posiekane listki bazylii i dokładnie wyrób farsz. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Ciasto rozwałkuj dosyć cienko na długie prostokąty (użyj wałka lub maszynki do makaronu). W odstępach co 4-5 cm ułóż kulki farszu.

Krok 3

Przykryj całość drugim paskiem ciasta. Ostrożnie przyciśnij dwie warstwy, żeby się bardzo mocno skleiły.

Krok 4

Radełkiem lub nożem odetnij brzegi ciasta. Miejsca między dwiema kulkami farszu serowego przyciśnij palcem, aby szczelnie się skleiły i przejedź po nich radełkiem.

Krok 5

Po odcięciu powstaną kwadratowe ravioli. Gotowe odkładaj na stolnicę posypana mąką.

Krok 6

Gotuj pierożki we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 minut, a następnie wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj polane roztopionym masłem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA