Latem ciężko jest mi organizować jakieś wielkie obiadowe gotowanie. Wolę ten czas spędzić z Julką i Wojtkiem na basenie lub w ogrodzie. Wtedy najchętniej przyrządzam coś, co wymaga minimum czasu spędzonego w kuchni. Dlatego dzisiaj proponuję makarony, których przygotowanie trwa mniej więcej tyle, ile zagotowanie gara wody i ugotowania w nim makaronu.
Sos z pomidorków koktajlowych robi się błyskawicznie. A jeśli nie macie pomidorków koktajlowych, możecie użyć zwykłych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki. Do tego makaronu świetnie pasuje twardy ser feta, starty na tarce lub pokruszony.
Pierwowzorem naszego chrupiącego spaghetti jest przepis z książki Jamiego Olivera. Ja go nieco zmodyfikowałam, używając płatków migdałowych. O wiele łatwiej jest utłuc je w moździerzu niż całe migdały. A dzieci nazwały makaron, bo spaghetti chrupie podczas jedzenia.
Faktura sosu z cukinii (to kolejny przepis) zależy od tarki. na jakiej ją zetrzemy. Ja czasem używam drobnej - wtedy sos jest kremowy, a czasem grubej - wiórki cukinii pozostają chrupiące. I oczywiście swoją porcję zawsze doprawiam oliwą z chilli.
I jeszcze jeden naprawdę błyskawiczny makaron, z masłem szałwiowym. Wystarczy podgrzać masło z kilkoma listkami świeżej szałwii i polać nim ugotowany makaron, na koniec posypać tartym parmezanem. Pycha!
300 g makaronu spaghetti
150 g płatków migdałowych
1 ząbek czosnku
pęczek bazylii
150 g startego sera parmezan lub pecorino
4 pomidory malinowe
oliwa
sól
pieprz
Makaron ugotuj al dente, odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni, a następnie utłucz w moździerzu lub posiekaj na gruby proszek. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skórki (specjalnym nożykiem można to zrobić bez wrzątku). Obrane pomidory pokrój w grubą kostkę.
Czosnek obierz i utrzyj w moździerzu z odrobiną soli (jeśli nie masz moździerza, przeciśnij czosnek przez praskę i rozetrzyj z solą). Dodaj bazylię i utrzyj na pastę. Wymieszaj pastę z utłuczonymi migdałami.
Do garnka z makaronem dodaj pastę bazyliowo-migdałową, posiekane pomidory, ser i 3-4 łyżki oliwy. Wszystko dokładnie wymieszaj i nakładaj na talerze.
300 g makaronu kokardki
30 g masła
1 ząbek czosnku
500 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
pęczek bazylii
feta (opcjonalnie)
sól
pieprz
Makaron ugotuj al dente, odcedź. Pomidorki sparz i obierz ze skóry (jeśli makaron będzie dla dorosłych, nie musisz tego robić). Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe. Smaż, aż pomidorki lekko zmiękną.
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem, posyp posiekaną bazylią i podawaj. Możesz też posypać danie pokruszoną fetą.
300 g makaronu świderki
1 duża cukinia (lub 2 mniejsze)
1 ząbek czosnku
2 czubate łyżki śmietany 22 proc.
starty parmezan
oliwa
sól
pieprz
Makaron ugotuj al dente, odcedź. Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i cukinię. Smaż przez około 5 minut, często mieszając. Dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał.
Gorący sos wymieszaj z makaronem. Posyp tartym parmezanem i podawaj. W wersji dla dorosłych polecam posypanie makaronu płatkami suszonego chilli.
źródło: Okazje.info