1. Karp królewski - lustrzeń - jedna z najbardziej popularnych ryb słodkowodnych. Karp ze stawów hodowlanych dostępny jest przez cały rok. Można go kupić w całości, w filetach albo w dzwonkach. Najsmaczniejsze będą młode okazy o wadze od 1 kg do 1,5 kg, bo im starszy i większy karp, tym tłustsze mięso. Ma delikatne mięso barwy żółto-różowej. Można go smażyć, gotować i dusić.
Wymiar ochronny - do 30 cm długości.
2. Lin - ryba z rodziny karpiowatych o delikatnym mięsie z charakterystycznym lekko słodkawym posmakiem. Ryba ta często hodowana jest razem z karpiem. W sprzedaży bywają całe tuszki, filety i dzwonka. Lin nadaje się do smażenia i gotowania, ale naprawdę znakomity jest duszony w śmietanie lub warzywach.
Wymiar ochronny - do 25 cm.
3. Okoń - ceniony za białe, chude, bardzo delikatne mięso. Doskonały zaraz po złowieniu - z patelni lub z rusztu. Kto nie łowi, może kupić całe tuszki. Do smażenia lub pieczenia nadają się większe sztuki - dłuższe niż 18 cm. Mniejsze są doskonałe na zupę rybną.
Wymiar ochronny - do 15 cm (z wyjątkiem wód ujętych w informatorze wód krainy pstrąga i lipienia).
4. Sandacz - ryba o wyśmienitym białym, jędrnym mięsie bez drobnych ości. Dostępny przez cały rok w postaci tuszek i filetów (świeże oraz mrożone). Można go smażyć, piec, gotować.
Okres ochronny tej ryby w wodach otwartych: od 1 stycznia do 31 maja.
Wymiar ochronny - 50 cm.
5. Szczupak - jedno z bardziej pożądanych trofeów wędkarskich. Ozdoba staropolskich stołów. Znakomity faszerowany lub duszony. Jego jędrne, chude, białe mięso jest, niestety, dość ościste. Można go kupić w całości, podzielonego na filety lub dzwonka.
Okres ochronny w rzekach i zbiornikach zaporowych - od 1 stycznia do 30 kwietnia. W pozostałych akwenach od 1 marca do 30 kwietnia.
Wymiar ochronny - do 50 cm.
6. Sum europejski - to największa z ryb żyjących w naszych wodach. Młode osobniki mają smaczne, białe mięso pozbawione ości międzymięśniowych. Duże sztuki są łykowate. W sprzedaży możemy też spotkać suma afrykańskiego pochodzącego z krajowej hodowli. Można go wędzić na gorąco, smażyć i gotować.
Okres ochronny w Odrze (od ujścia Warty do granicy z wodami morskimi) - od 1 grudnia do 31 maja, w pozostałych wodach od 1 listopada do 30 czerwca.
Wymiar ochronny - do 70 cm.
7. Węgorz - ryba żyjąca w wodach słodkich, a na tarło udająca się do morza. Najczęściej można kupić węgorza wędzonego, rzadziej surowego. Ma mięso białe, delikatne, prawie bez ości, ale tłuste. Uwaga - krew węgorza w stanie surowym jest trująca! - zawiera ichtiotoksynę, którą unieszkodliwia temperatura powyżej 60 st. C. Do wędzenia na gorąco, smażenia, gotowania, duszenia i z grilla.
Okres ochronny trwa od 15 czerwca do 15 lipca.
Wymiar ochronny - do 50 cm.
8. Sieja - ryba z rodziny łososiowatych o białym delikatnym mięsie. W sklepach niemal wyłącznie wędzona. Ale smaczna jest również gotowana, także na parze, i smażona.
Okres ochronny - od 15 października do 31 grudnia.
Wymiar ochronny - do 35 cm.
9. Troć wędrowna i jeziorna - obie należą do rodziny łososiowatych, zatem ich mięso charakteryzuje się jasnoróżowym kolorem oraz brakiem drobnych ości. Mają bardzo smaczne delikatne mięso. Polecane do wędzenia na zimno i na gorąco, pieczenia, marynowania, gotowania na parze, smażenia, duszenia, gotowania i grillowania.
Troć wędrowna:
okres ochronny - od 1 października do 31 grudnia (są wyjątki zawarte w regulaminie PZW).
Wymiar ochronny - do 35 cm.
Troć jeziorna:
okres ochronny - od 1 września do 31 stycznia.
Wymiar ochronny - do 50 cm.
10. Pstrąg tęczowy - szlachetna ryba z rodziny łososiowatych. Ma bardzo smaczne, chude mięso o jasnoróżowej barwie. W sklepach dostępny jako tuszki i filety. Można go gotować, piec, smażyć, grillować, marynować, wędzić, gotować na parze. Pstrąg ze stawów hodowlanych jest dostępny przez cały rok.
W wodach otwartych obowiązuje zakaz połowu tej ryby od 1 września do 31 stycznia.
Wymiar ochronny pstrąga potokowego - do 30 cm
O najlepszych metodach przyrządzania ryb oraz o najpopularniejszych gatunkach morskich napisaliśmy w wydaniu "Palce Lizać" nr 15 (z 14 marca br.). Poradnik znajdziesz na tutaj.