Smażone kwiaty cukinii

To przystawka popularna we Włoszech. Coraz częściej kwiaty cukinii dostępne są też na polskich bazarach. Można je po prostu usmażyć albo nafaszerować i usmażyć. Ważna - nie czekaj z ich przygotowaniem do następnego dnia, bo szybko więdną.

Składniki:

 

20 kwiatów cukinii (mogą też być takie z małą cukinia na końcu)

 

250 g serka ricotta

 

5 filecików anchois

 

garść świeżych listków bazylii

 

300 g mąki pszennej

 

ok. 500 ml wody gazowanej

 

sól

 

pieprz

 

1 l oleju do smażenia

Krok 1

W miseczce wymieszaj ser, pokrojone anchois i posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Z kwiatów usuń słupki, a środek kielicha delikatnie napełnij farszem.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj mąkę i wodę, dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W dużym płaskim garnku rozgrzej olej.

Krok 4

Nafaszerowane kwiaty chwyć za łodyżkę, zamocz w cieście i od razu przełóż do garnka z olejem.

Krok 5

Smaż kilka minut, obracając co jakiś czas - uważaj, ciasto się nie rumieni.

Krok 6

Łyżką cedzakową wyjmij kwiaty na papier kuchenny i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.

Rada: Jeśli wolisz intensywniejszy smak, dopraw ciasto np. papryczką chilli lub curry w proszku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.