Składniki:
20 kwiatów cukinii (mogą też być takie z małą cukinia na końcu)
250 g serka ricotta
5 filecików anchois
garść świeżych listków bazylii
300 g mąki pszennej
ok. 500 ml wody gazowanej
sól
pieprz
1 l oleju do smażenia
W miseczce wymieszaj ser, pokrojone anchois i posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem.
Z kwiatów usuń słupki, a środek kielicha delikatnie napełnij farszem.
W dużej misce wymieszaj mąkę i wodę, dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W dużym płaskim garnku rozgrzej olej.
Nafaszerowane kwiaty chwyć za łodyżkę, zamocz w cieście i od razu przełóż do garnka z olejem.
Smaż kilka minut, obracając co jakiś czas - uważaj, ciasto się nie rumieni.
Łyżką cedzakową wyjmij kwiaty na papier kuchenny i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.
Rada: Jeśli wolisz intensywniejszy smak, dopraw ciasto np. papryczką chilli lub curry w proszku.