Palce Lizać, nr 51, 12 grudnia

Na święta

Co rok na święta staram się przygotować przynajmniej jedną nową potrawę. W zeszłym roku były to śledzie w różnych postaciach (przepisy znajdziecie tutaj ). Teraz mam twardy orzech do zgryzienia, bo z przepisów przygotowanych przez szefa kuchni Grzegorza Labudę przyrządziłabym kilka. Wy też do wyboru macie m.in.: kulebiak z łososiem i grzybami, pasztet z ryb czy karpia marynowanego w winie.

Z wigilijnego stołu spróbuję każdej potrawy. Ale pamiętam, że gdy byłam mała, jedyne, co jadłam, to był faszerowany karp w galarecie i kluski z makiem. Pozostałym daniom mówiłam zdecydowane "nie". Bo nie ma co się oszukiwać, tradycyjna polska kolacja wigilijna nie jest zbyt atrakcyjna dla dzieci. Więcej o tym pisze Zuzanna Wiciejowska.

W szkole gotowania też mamy wigilijne specjały - rybę po grecku oraz śledzia pod pierzynką.

A za tydzień, tuż przed świętami, przekąski - i na Boże Narodzenie, i na sylwestra.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.