Palce Lizać, nr 53, 3 stycznia
Bigos, zapiekanki, risotto, tażin, stir-fry - cudowne dania jednogarnkowe, w których przygotowaniu jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Można skromnie, z niewielką ilością składników, jak lubią Włosi. Albo na bogato, gdzie to aromatyczne przyprawy grają główną rolę - jak w kuchni hinduskiej. Wspólna cecha? Na koniec wszystko ląduje w jednym naczyniu.
W tym tygodniu zachęcamy was do sprawdzenia naszych przepisów na takie dania. Przepis na bigos w szkole gotowania skonsultowałyśmy z mamami i babciami, polecamy!
Dzieci zaś przygotowują się do ferii, a na rozgrzewkę jedzą zupy. Duży talerz gęstej i aromatycznej zupy tajskiej wystarczy za cały posiłek.
Do poczytania polecamy felieton Katarzyny Bosackiej o prawdziwie polskim kabanosie.
Za tydzień, we wtorek 10 stycznia, podamy przepisy na karnawałowe drinki.
Uwaga! Od nowego roku "Palce Lizać" będą się ukazywały co wtorek.